Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Trenutno u Atini nema nijedne džamije, jer su sve uništene

Umjesto da bude uništena zbog vjerskog neprijateljstva, Aja Sofija je dovedena u službu muslimanima, kaže turski lider

Trenutno u Atini nema nijedne džamije jer su sve uništene, rekao je u nedjelju turski čelnik.

“Niti jedna naša džamija nije opstala u Atini. Sve su bile sravnjene sa zemljom. Ali mi nismo pribjegli tome u gradu poput Istanbula”, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, govoreći o 567. godišnjici osvajanja Istanbula, koja je obilježena 29. maja.

“Naše džamije i simbolički spomenici na mjestima koje smo morali napustiti prije jednog stoljeća, uništeni su u kratkom vremenu nakon toga.”

Govoreći tijekom svečanosti otvaranja bolnice Hadimkoy dr. Ismail Niyazi Kurtulmus u Istanbulu, Erdogan je rekao da kada je sultan Fatih Mehmet Han, poznat i kao Mehmet osvajač, osvojio Istanbul, nije dočekan kao neprijatelj, već poput “očekivanog spasitelja. ”

“Naši su preci smatrali da osvajanje nije samo zauzimanje više zemlje, već i osvajanje srca”, rekao je.

Erdogan je rekao da su se njegovi preci brinuli za sve što je dobro, korisno i pogodno za čovječanstvo, ne samo tijekom osvajanja Istanbula, nego i tijekom osvajanja svih dijelova svijeta.

“Aja Sofija je otvorena da služi muslimanima, kao njihovo pravo nakon osvajanja Istanbula, tako što je učinjena još ljepšom, umjesto da je uništena do temelja zbog vjerskog neprijateljstva,” rekao je Erdogan, dodavši da druga mjesta kršćana nisu bila dirana, i da su održavana zbog udovoljavanja potrebama zajednice.

“Samo je ta slika dovoljna da se pokaže veličanstvenost naših predaka”, dodao je.

Erdogan je podvukao da u prošlom stoljeću država nije bila dovoljno “uspješna” u održavanju živih relikvija svojih predaka.

Naglasio je da je Turska tijekom proteklih 18 godina štitila cijelo naslijeđe svoje geografije, a ne samo baštinu vlastitih predaka.

“Kad smo došli na vlast, vidjeli smo da je obnovljeno samo 460 zgrada. U posljednjih 18 godina obnovili smo 5.060 zgrada i stavili ih na službu našem narodu i čovječanstvu.”

– Učenje Kur'ana u Aja Sofiji

U petak je tursko ministarstvo kulture i turizma organiziralo blagdan povodom osvavanja Istanbula u Aja Sofiji, u koordinaciji s Direkcijom za komunikacije turskog predsjedništva.

Nakon programa uslijedilo je recitiranje 48. poglavlja Kur'ana, Sure Al-Fath, što znači pobjeda, koje je Erdogan pratio putem video linka.

Turska je u subotu uzvratila na prigovore Grčke, zbog čitanja odlomaka iz svete muslimanske knjige, Kur'ana, u Aja Sofiji, džamiji koja je pretvorena u muzej u Istanbulu.

Optužujući Atinu da daje “uzaludne i neučinkovite izjave” o događaju koji je obilježio 567. godišnjicu Osmanskog osvajanja bivše prijestolnice Bizanta. Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy rekao je da je nezadovoljstvo Grčke ilustriralo njihovu “netolerantnu psihologiju”.

“Činjenica da je Grčka, jedina preostala evropska zemlja bez džamije u glavnom gradu, uznemirena recitovanjem Časnog Kur'ana u Aja Sofiji, slučaj je koji ilustrira netolerantnu psihologiju ove države, posebno u vrijeme kada se pozivi na molitva mogu čuti s minareta u Evropi i važnosti načela međusobnog poštovanja koje se sve  više cijeni “, stoji u internetskoj izjavi.

Izjava Aksoya uslijedila je nakon ranijih primjedbi grčkog ministarstva vanjskih poslova u kojima se navodi da taj potez nije u skladu s UNESCO-ovom konvencijom o zaštiti svjetske kulturne baštine.

Pročitajte još

Istočni Mediteran

Američka kompanija za odbranu, zrakoplovstvo i napredne tehnologije Lockheed Martin trebala bi krenuti sa proizvodnjom fregata za grčku mornaricu što bi Grčkoj donijelo “ekonomsku...

Evropa

Balkanski susjedi Albanija i Grčka saopštili su u utorak da su se dogovorili da će spor, oko svojih pomorskih granica u Jonskom moru, uputiti...

Istočni Mediteran

Grčka i američka vojska planiraju održati zajedničku vojnu vježbu u blizini regije Zapadne Trakije, gdje živi turska manjina, izvijestili su iz Atine u ponedjeljak....

Istočni Mediteran

Informaciju je objavio egipatski ministar Shoukry, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom u Kairu. Egipat i Grčka nastoje se suprostaviti Turskoj,...

Analize i mišljenja

Period turske odbrambene politike je gotov, nakon prvog svjetskog rata i uspostavljanja Republike, Turska prelazi u fazu „Novog uspona.“ Aktiviran je drevni državni um...

Vijesti

Sutra se u Berlinu održava Berlinska konferencija s ciljem rješavanja krize u Libiji. Njemački Bild objavio je kritične tvrdnje prije same konferencije, njemačke novine...

Analize i mišljenja

Izrael je uspio kopneno podijeliti arapske države, sada želi isto učiniti između Turske i ostatka muslimanskog svijeta Za vrijeme turske vojne operacije „Izvor mira“...

Analize i mišljenja

Godina je 2009, u mjesecu Martu do Ankare stižu povjerljive informacije, između Grčke i grčkog dijela Kipra traju pregovori o zajedničkim energetskim planovima u...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021