Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan tražio od kineskog predsjednika da Ujguri žive kao “ravnopravni građani Kine”

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan za vrijeme zvanične posjete Pekingu 02.07.2019. godine (Foto: Tursko predsjedništvo)

Erdogan je izrazio poštovanje Turske prema kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, ali je zatražio od kineskog predsjednika da se ujgurski muslimani tretiraju kao “ravnopravni građani Kine”


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak kineskom kolegi Xi Jinpingu da je za Tursku važno da ujgurski muslimani žive u miru, kao “ravnopravni građani Kine”, dodajući da Turska poštuje kineski nacionalni suverenitet.

Erdogan je to naglasio tokom telefonskog poziva sa kineskim predsjednikom, u kojem su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima, navodi se u izjavi turskog predsjedništva.

Stručnjaci i udruge za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da se preko milion ljudi, uglavnom Ujgura koji govori turski jezik i drugih muslimanskih manjina, posljednjih godina našlo u velikom sistemu kampova za “preodgoj” u kineskoj zapadnoj regiji Xinjiang.

Kina je u početku negirala da kampovi postoje, ali je kasnije saopćila da su to profesionalni centri, dizajnirani za borbu protiv ekstremizma. Također je negirala sve optužbe za zlostavljanje.

“Erdogan je istakao da je za Tursku važno da ujgurski Turci žive u prosperitetu i miru, kao ravnopravni građani Kine. Izrazio je poštovanje Turske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine”, navodi se u saopćenju turskog predsjedništva.

Erdogan je rekao kineskom predsjedniku da postoji veliki potencijal za komercijalne i diplomatske veze između Turske i Kine, a dvojica lidera razgovarali su o raznim oblastima, uključujući energiju, trgovinu, transport i zdravstvo, navodi se u izjavi.

OKO 40.000 Ujgura, koji žive u Turskoj, kritizirali su odnos Ankare prema Kini, nakon što su se dvije države prošle godine dogovorile o sporazumu o izručenjima. Turski ministar vanjskih poslova rekao je u martu da je sporazum sličan onom koji Turska ima s drugim državama i porekao da će to dovesti do toga da Ujguri budu vraćeni u Kinu.

Stotine Ujgura protestiralo je protiv postupanja prema njihovoj etničkoj rodbini u Kini tokom posjete kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija Ankari u martu.

U aprilu je Turska pozvala kineskog ambasadora na konsultacije u ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je kineska ambasada tvrdila da ima pravo odgovoriti liderima turske opozicije, koji su kritizirali kineski tretman Ujgura.

Ujguri čine oko 45% stanovništva u autonomnoj regiji Xinjiang i već se dugo suočavaju s kulturnom, vjerskom i ekonomskom diskriminacijom od strane komunističke partije Kine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021