Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Svi koji nam se suprotstave na kopnu, moru ili u zraku, znaju kakva je odlučnost Turske

Erdogan je govorio na ceremoniji dodjele diploma svršenicima vojnih škola u Turskoj, u organizaciji Ministarstva odbrane Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da svako ko se suprotstavi njegovoj zemlji, na kopnu, moru ili u zraku, imao je priliku vidjeti odlučnost Turske da zaštiti svoj legitimitet i svoja prava, javlja Anadolu Agency.

Erdogan je govorio na ceremoniji dodjele diploma svršenicima vojnih škola u Turskoj, u organizaciji Ministarstva odbrane Turske.

“Svako ko nam se suprotstavi na kopnu, moru ili u zraku, vidio je odlučnost Turske da zaštiti svoj legitimitet i svoja prava”, rekao je Erdogan.

Uz borbu protiv terorizma koju Turska vodi, Erdogan je dodao kako su tome sada dodane i prijetnje po prava i interese Turske u regiji, prevenstveno u Sredozemnom i Egejskom moru.

“Imamo zemlje koje su udaljene desecima hiljada kilometara odavde i koje upiru očima u tursku demokratiju, njenu pravnu državu i regionalne interese. Da li su građani tih zemalja svjesni koliko će taj proces njima nanijeti štete?”, upitao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Ankari kako će Turska uskoro započeti svoja prva svemirska ispitivanja tehnologije raketnih motora s tečnim gorivom.

Erdogan je govorio na ceremoniji otvorenja Roketsanovog centra za istraživanja satelita, svemirskih sistema i naprednih tehnologija, te otvorenju pogona za proizvodnju eksplozivnih sirovina. 

Turski predsjednik najavio je nove korake Turske u oblasti odbrambene industrije. 

“Želim saopćiti da će Turska uskoro započeti svoja prva svemirska ispitivanja tehnologije raketnih motora s tečnim gorivom”, rekao je Erdogan, te dodao: “Ne tolerišemo nedostatak koordinacije na polju odbrambene industrije. Konkretno, ne želimo iz inostranstva nabavljati proizvode koje možemo proizvesti sami.” 

Tokom obraćanja Erdogan se dotakao i današnjeg turskog praznika Dana pobjede, odnosno dana kada su prije 98 godina, turske snage predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u bitki na Dumlupinaru, koja je bila posljednja u ratu za nezavisnost Turske, vođenom od 1919. do 1922. godine. 

“Koliko god da je Malazgirt naš, koliko je osvajanje Istanbula naše, tako je naše i Canakkale, Dumlupınar i Sakarya su naši. Sve ove pobjede su pečat koji je udaren krvlju naših šehida kojom je natopljena ova zemlja”, rekao je Erdogan. 

Erdogan je uputio kritike na račun onih koji kritikuju korake koje Turska pravi na polju odbrambene industrije. 

“Turska je svjesno i namjerno ostavljena da na polju odbrambene industrije bude ovisna o inostranstvu. Oni koji su 1950. godine stavili katanac na vrata prve fabrike aviona u našoj zemlji i kritikuju nas zbog koraka koje smo danas poduzeli u odbrambenoj industriji, pripadnici su istog plitkog mentaliteta. Isti ti su ovu zemlju do 2002. godine učinili 70 posto ovisnom o stranim zemljama”, poručio je Erdogan. 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021