Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan: Saudijska Arabija želi kupiti naoružane turske bespilotne letjelice

Bayraktar Tb2 (Fotografija: DHA)

Predsjednik Erdogan u ponedjeljak je podijelio informaciju da je Saudijska Arabija zatražila da od Ankare kupi naoružane bespilotne letjelice

“To je zbunjujuće dok izvode vojnu vježbu s Grčkom”, prokomentarisao je Erdogan.

Saudijska Arabija je također nedavno prisustvovala sastanku za koji je Ankara ocijenila da je “savez protiv Turske”.

Forum prijateljstva ili “Philia Forum” održan je u Atini uz sudjelovanje Grčke, Francuske, Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina.

Gostujući dužnosnici iz Saudijske Arabije, Bahreina i UAE sastali su se u Atini s ministrima vanjskih poslova Grčke, Kipra i Egipta koji imaju redovite kontakte, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pridružio se forumu putem videolinka.

Zemlje sudionice široko su stale na stranu Grčke u sporu oko Istočnog Mediterana.

Turska i Saudijska Arabija već su nekoliko godina u sukobu oko različitih regionalnih pitanja, uključujući ubistvo disidentnog saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Osim ubistva Khashoggija, zbližavanje Saudijske Arabije s Izraelom, podrška vojnom puču u Egiptu i stav kada je riječ o Libiji i Siriji su druge tačke neslaganja između Ankare i Rijada.

Uspjeh turskih bespilotnih letjelica na terenu pomno se pratio u cijelom svijetu i privukao je pažnju brojnih država, koje razmatraju nabavke turskih bespilotnih letjelica.

2020. godine turski proizvođač bespilotnih letjelica, kompanija Baykar, zabilježila je prodaju u vrijednosti od 360 miliona dolara izvoza.

Ukrajina i Katar trenutno koriste turske bespilotne letjelice, kao i Azerbejdžan, koji je koristeći dronove stekao značajnu prednost u ratu protiv Armenije, u nedavnom oružanom sukobu oko Nagorno-Karabaha. U tijeku su pregovori s drugim zemljama o prodaji bespilotnih letjelica.

Prema analizama koje su potvrdili vojni stručnjaci, brojni sistemi protuzračne odbrane, radarski sistemi, tenkovi, oklopna vozila, kamioni, utvrđeni vojni položaji i jedinice koje pripadaju armenskoj vojsci uništeni su od strane bespilotnih letjelica Bayraktar TB2.

Turska bespilotna letjelica dokazala je svoje sposobnosti i u inozemstvu, postavivši novi rekord leta od 27 sati tijekom demo leta u Kuvajtu 2019. godine.

Pretpostavke pojedinih vojnih stručnjaka su da Saudijska Arabija želi iskoristiti ove letjelice u ratu protiv proiranskih milicija u Jemenu.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021