Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Erdogan rekao Putinu da Armenija ne bi trebala izbjegavati odgovornosti u dogovoru oko Nagorno-Karabaha

Predsjednici Turske i Rusije (FOTO: Kermlin.ru)

Armeniji se ne bi trebalo dopustiti da izbjegava odgovornosti iz sporazuma o prekidu vatre s Azerbejdžanom, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom pozivu kasno u utorak

Erdogan je također rekao u pozivu da očekuje da tursko-ruski zajednički nadzorni centar, u regiji Nagorno-Karabaha, postane aktivan što je prije moguće.

Ponavljajući osjetljivost Turske u pogledu teritorijalnog integriteta Azerbejdžana, Erdogan je također rekao da kritike ostalih supredsjedatelja Minske grupe prema mirovnim naporima nisu razumljive.

Minska grupa, kojom su predsjedavale Francuska, Rusija i SAD, osnovana je 1992. godine kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba, ali bez uspjeha. Prekid vatre, međutim, dogovoren je 1994. godine.

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Nakon izbijanja novih sukoba 27. septembra, armenska vojska nastavila je napade na civile i azerbejdžanske snage, kršeći čak tri humanitarna sporazuma o prekidu vatre.

Baku je oslobodio nekoliko gradova i skoro 300 naselja i sela od armenske okupacije tokom 44-dnevnog sukoba.

Dvije zemlje potpisale su 10. novembra sporazum, uz posredovanje Rusije, o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnoj rezoluciji.

Primirje je potpisano nakon jasne pobjede Azerbejdžana i teškog poraza Armenije.

U telefonskom pozivu Erdogan i Putin razgovarali su i o načinima za jačanje bilateralnog obima trgovine, razvoju događaja u Siriji i Libiji, rekli su predsjednički izvori.

Erdogan je takođe naglasio važnost tursko-ruske saradnje za stabilnost u Libiji, prema turskim izvorima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021