Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Erdogan: Razgovori o novom migrantskom sporazumu između EU i Turske trebali bi započeti odmah

Turska je poručila Njemačkoj da odmah započnu pregovore o obnovi migrantskog sporazuma između Ankare i Brisela iz 2016. godine, uoči sastanka Vijeća EU krajem marta

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o bilateralnim vezama i odnosima Turske i EU 8. februara. Dijalog između lidera dolazi u vrijeme napora između Ankare i Brisela za davanje prioriteta onome što oni nazivaju ubrzana „pozitivna agenda“.

Prema informacijama Direktorata za komunikacije pri uredu turskog predsjednika, Erdogan i Merkel razgovarali su o načinima za poboljšanje bilateralnih veza, odnosima Turske i EU, kao i o regionalnim pitanjima.

Objavljeno je da je predsjednik Erdogan izrazio volju za intenziviranjem kontakata između strana kako bi uskoro mogli biti pokrenuti tehnički razgovori za obnovu migrantskog sporazuma.

Turska i EU složile su se oko izjave od 18. marta 2016. godine koja je stvorila solidnu osnovu za saradnju dvije strane u pokušaju rješavanja rastućeg izbjegličkog problema koji proizlazi iz nestabilnosti u Siriji.

Cilj sporazuma iz 2016. godine bio je obeshrabriti nelegalne migracije preko Egejskog mora preduzimanjem oštrijih mjera protiv trgovaca ljudima i poboljšanjem uslova za skoro 4 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Također je istaknuo načine za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, nadogradnju carinske unije i omogućavanje turskim državljanima režim bezviznog putovanja u šengenska područja.

Pravedan i konstruktivan pristup EU prema Turskoj biti će od koristi objema stranama, rekao je Erdogan, izrazivši očekivanje za održavanje samita između Turske i EU na visokom nivou za vrijeme mandata Portugala, koji će predsjedavati Evropskom unijom.

Merkel je pozdravila napore sa ciljem deskalacije u Istočnom Mediteranu.

Merkel je poručila Erdoganu da “pozdravlja najnovije pozitivne signale i događaje u istočnom Mediteranu”, navodi se u izjavi njemačke vlade objavljene u ponedjeljak.

U video konferenciji dva lidera, Merkel je “naglasila da je sada važno napredovati u dijalogu”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021