Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan predložio formiranje nove administracije u Jerusalemu, najavljujući političku i vojnu podršku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: Twitter)

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u ponedjeljak uspostavljanje nove administracije u Jerusalemu, izazivajući sve veći bijes u Izraelu


Govoreći na konferenciji za novinare u predsjedničkom kompleksu u Ankari, Erdogan je predložio ideju o formiranju nove administracije u Jerusalemu, te poručio da će “Turska podržati i politički i vojno svaki korak na tom putu”.

“Izrael je teroristička država koja pokušava legitimirati svoje djelovanje pod izgovorom otpora Palestinaca”, rekao je Erdogan, osuđujući izraelske napade na džamiju Al-Aksa i izraelsko neselektivno bombardovanje regije.

“Oni nemaju ratne avione, vi ih imate bezbroj. Koga pokušavaš prevariti?” Upitao je Erdogan.

“Oni koji nisu prestravljeni ubistvima palestinske djece od strane Izraela, prestrašeni su činjenicom da su izraelska djeca uplašena”, dodao je Erdogan.

“Osuđujem Austriju zbog vješanja zastave izraelske terorističke države. Pretpostavljam da Austrija pokušava natjerati muslimane da plate Jevrejima za genocid kojem su od strane njih bili izloženi.”

Predsjednik je također otkrio detalje razgovora koji je vodio s bivšim izraelskim premijerom, čiji identitet nije otkrio.

“Bivši izraelski premijer, neću mu navoditi ime, rekao mi je prije godina da mu je bilo” najveće zadovoljstvo “kada je ubijao Palestince za vrijeme vojne službe kao general”, izjavio je Erdogan.

Erdogan je također negodovao zbog odobrenja američkog predsjednika Bidena za nove prodaje oružja Izraelu.

“Krvavih ruku pišete historiju podržavajući Izrael koji nesrazmjerano napada Gazu. Natjerali ste nas da ovo kažemo. Nećemo šutjeti i nastavit ćemo našu borbu oko Al-Kudsa”, dodao je Erdogan, misleći na Jerusalem.

U izraelskim napadima na Gazu, koji su u toku, ubijeno je preko stotinu osoba koje uključuju desetine maloljetnika. Ukupno 145 ljudi, uključujući 41 dijete i 23 žene, ubijeno je, a još 1.100 je ranjeno, otkako je Izrael 10. maja započeo napade na Gazu.

Zračnim napadima na Gazu prethodili su dani tenzija i izraelske agresije u okupiranom istočnom Jerusalemu, gdje su izraelske snage i doseljenici napali stotine Palestinaca u džamiji Al-Aksa i u naselju Sheikh Jarrah.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021