Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan postavio ultimatum Sjedinjenim Državama: Ili ste s nama, ili ste protiv nas

Turski predsjednik pozvao je američkog predsjednika da bez ikakvih propitivanja djeluje s Turskom ili bude saučesnik u krvoproliću

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Sjedinjene Države da podržavaju teroriste PKK, koji su u nedjelju masakrirali 13 turskih državljana na sjeveru Iraka u Gari.

Turska je u nedjelju objavila da su teroristi iz PKK u Iraku ubili turske taoce, uključujući vojno i policijsko osoblje, dok su turske snage tamo provodile antiterorističku operaciju.

“Sad postoji izjava Sjedinjenih Država”, rekao je Erdogan u ponedjeljak, pozivajući se na reakciju Washingtona na masakr.

“To je šala. Zar niste trebali da se suprotstavite PKK-u i YPG-u? Jasno ih podržavate i stojite iza njih.”

Ako SAD žele “nastaviti naš savez globalno i u NATO-u, onda se morate prestati priklanjati teroristima”, rekao je Erdogan, optužujući SAD da “očito podupiru” PKK, YPG i PYD, iako tvrde suprotno.

“Krv nevinih ljudi ubijenih u sjevernom Iraku na rukama je svih koji brane, podržavaju i suosjećaju se s teroristima iz PKK”, rekao je Erdogan u ponedjeljak tijekom kongresa svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) u Crnomorskoj provinciji Rize.

“Turska je ubila 51 teroristu u njihovim skrovištima” u vojnim operacijama na sjeveru Iraka, dodao je Erdogan.

Konstatujući da teroristički napad nije prvi masakr civila od strane terorista PKK, turski predsjednik pozvao je svog američkog kolegu Džoa Bajdena da dobro “prepozna” terorističku grupu.

Erdoganove primjedbe u kojima kritizira Washington uslijedile su nedugo nakon što je američki State Department objavio saopćenje o incidentu, rekavši da je Amerika uz NATO saveznika – Tursku.

“Sjedinjene Države žale zbog smrti turskih državljana. Stojimo uz našeg saveznika u NATO-u Tursku i izražavamo saučešće porodicama stradalih u nedavnim borbama. Ukoliko su tačni izvještaji o smrti turskih civila od strane PKK, te budu potvrđeni, najoštrije osuđujemo ovaj čin”, kaže se u saopćenju američkog ministarstva vanjskih poslova.

Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom. Međutim, u Siriji su se američke snage zajedno borile sa sirijskim krilom terorističke organizacije pod nazivom YPG.

“Sad postoji izjava Sjedinjenih Država. To je šala. Zar niste trebali da se suprotstavite PKK, YPG? Jasno ih podržavate i stojite iza njih”, dodao je Erdogan u svojoj oštroj kritici upućenoj Sjedinjenim Državama.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021