Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan: Političko jedinstvo i teritorijalni integritet prioritet u Siriji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rukuju se nakon konferencije za novinare tokom njihovog sastanka u Ankari, Turska, 11. decembar 2017.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na trilateralnom samitu o Siriji izjavio je kako će Turska učiniti najbolje što može za mir, sigurnost i stabilnost u ratom zahvaćenoj zemlji

Prioritet je zaštita političkog jedinstva i teritorijalnog integrireta Sirije, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu.

”Zaštita političkog jedinstva i teritorijalnog integrireta Sirije, uspostavljanje mira na terenu i održivo rješenje konflikta su naš prioritet”, rekao je Erdogan na samitu Turska-Rusija-Iran koji je videolinkom organiziran u okviru procesa u Astani.

“Proces trilateralnog samita u Astana formatu koji smo pokrenuli u novembru 2017. dao je kritični doprinos uspostavljanju mira, sigurnosti i stabilnosti u Siriji”, poručio je Erdogan, dodavši da je današnji sastanak šesti po formatu.

“Turska stoji uz našu sirijsku braću i sestre od početka sukoba”, rekao je Erdogan, dodavši da je Turska primila milione Sirijaca bez diskriminacije od početka građanskog rata 2011. godine.

Turska je ugostila oko 4 miliona sirijskih izbjeglica, više nego bilo koja druga država u svijetu.

Dodao je kako će učini sve što mogu kako bi obezbijedili mir, sigurnost i stabilnost u susjednoj Siriji.

Trilaterlani sastanak se održao uz prisustvo predsjednika Irana Hasana Rouhanija i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Nelegitimno prisustvo američkih snaga u Siriji trebalo bi odmah prestati,” izjavio je iranski predsjednik Hasan Rouhani, obraćajući se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i turskom predsjedniku Erdoganu.

Iran će nastaviti davati svoju podršku “legitimnoj” vladi Sirije, rekao je Rouhani.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021