Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Naš narod je 15. jula izvojevao pobjedu koja će zlatnim slovima biti upisana u historiju

Predsjednik Republike Turske

Ističući kako Turska odlučnom borbom nanosi teške udarce svim terorističkim organizacijama, Erdogan je kazao da povrh svega ta zemlja čisti svoje institucije od virusa FETO-a

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je turski narod 15. jula 2016. godine disao kao jedno biće i izvojevao veliku pobjedu o kojoj će se uvijek pričati i koja će u historiji biti upisana zlatnim slovima, javlja Anadolu Agency.

U Turskoj se danas obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva, a riječ je o nacionalnom prazniku koji se obilježava povodom godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara kojeg je teroristička organizacija FETO izvela na današnji dan 2016. godine.

Turski predsjednik Erdogan u Predsjedničkoj palati u Ankari ugostio je porodice šehida koji su dali živote suprotstavljajući se pučistima, kao i ranjene tokom tog izdajničkog pokušaja rušenja demokratskog poretka i izabrane vlasti u toj zemlji.

“One noći je naš narod, 83 miliona kao jedan, izvojevao veliku pobjedu koja nikada neće biti zaboravljena, o kojoj će se uvijek pričati i koja će zlatnim slovima biti upisana u historiju“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska odlučnom borbom nanosi teške udarce svim terorističkim organizacijama, Erdogan je kazao da povrh svega ta zemlja čisti svoje institucije od virusa FETO-a.

“Do danas smo pronašli i našem pravosuđu predali više od stotinu terorista koji su se skrivali u inozemstvu“, kazao je Erdogan i dodao da borba protiv izdajničke terorističke mreže FETO i dalje traje.

On je saopćio da je Turska fondacija Maarif u 18 država preuzela 214 obrazovnih ustanova koje su bile povezane s terorističkom organizacijom FETO, a da su takve ustanove i škole zatvorene u još 38 država.

“Nastavit ćemo tu odlučnu borbu sve dok i posljednji terorist FETO-a ne bude izveden pred lice pravde“, poručio je Erdogan.

Odavši počast svim šehidima i ranjenima tokom otpora pučistima, Erdogan je najavio nastavak podrške njihovim porodicama posredstvom Fondacije solidarnosti sa porodicama šehida i gazijama Turske.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021