Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Erdogan najavio da će proširiti vojne operacije u narednim danima

Predsjednik Republike Turske

Erdoganove najave uslijedile su nakon turske antiterorističke operacije u Gari, sjevernom Iraku

Turski predsjednik je u utorak obećao da će narednih dana proširiti vojne operacije koje su pokazale napredak u drugim regijama u kojima su prijetnje i dalje značajne.

“U koju god rupu uđu, naći ćemo ih tamo i neutralisati”, poručio je Recep Tayyip Erdogan.

“Borimo se protiv terorističke organizacije čija je prošlošt puna masakra nad djecom, ženama, starcima, civilima iz svih društvenih slojeva, i to se konačno svelo do tačke bezobzirnog pogubljenja nenaoružanih ljudi”, dodao je Erdogan.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što su u nedjelju tijekom turske protuterorističke operacije u Gari, na sjeveru Iraka, pronađena tijela 13 turskih državljana.

Turske snage izvele su protekle sedmice četverodnevnu operaciju “Kandža-Orao-2” u Gari kako bi spriječile PKK i druge terorističke skupine da ponovo uspostave položaje korištene za izvođenje prekograničnih terorističkih napada na Tursku.

„Gara je bila važno, problematično područje i pala je, ako Bog da; posao je završen ”, rekao je Erdoğan.

Turski predsjednik takođe je optužio zapadne zemlje za šutnju zbog ubistva 13 građana od strane terorističke grupe.

„Nismo mogli nikoga vidjeti, osim nekoliko tihih glasova. Zapade, gdje si,” upitao je Erdogan.

“Ostat ćemo tamo na mjestima koja smo osigurali sve dok to bude potrebno da bismo izbjegli slične napade ponovo”, dodao je predsjednik.

Operacije Kandža-Tigar i Kandža-Orao pokrenute su prošle godine kako bi se osigurala bezbjednost turskog naroda i granice.

U svojoj višedecenijskoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju su Turska, SAD i EU uvrstile u listu terorističkih organizacija odgovorna je za smrt oko 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021