Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: možemo pričati o povlačenju iz Libije, ako se drugi prvo povuku

Turska će razmotriti povlačenje svojih snaga iz Libije ako druge strane trupe odu prve, rekao je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

U decembru je turski parlament odobrio 18-mjesečno produženje mandata svojim snagama u Libiji.

Ankara već dugo tvrdi da je tursko vojno osoblje bilo raspoređeno u Libiji samo za obuku jedinica lojalnih Vladi nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju (GNA), koje se bore protiv pučističkih snaga Haftarove LNA, koja predstavlja suparničku administraciju sa sjedištem na istoku Libije.

Međutim, strane sile i međunarodni posmatrači optužili su Tursku da je vojno intervenirala u sjevernoafričkoj zemlji s nadom da će proširiti svoj utjecaj u regiji.

Prisustvo Turske u Libiji povezano je sa širim interesima u Istočnom Mediteranu, te kako bi sporazum o pomorskom razgraničenju, potpisan između Libije i Turske, ostao na snazi.

Međutim, pojedini mediji izvještavaju da je Turska regrutovala Sirijske i Somalijske plaćenike da se bore u Libiji na strani GNA, iako do danas ne postoje validni i kredibilni dokazi koji idu u prilog ovim tvrdnjama.

Libija se našla u unutrašnjem sukobu i borbi za prevlast od svrgavanja njenog dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija 2011. godine.

U subotu je izabrana privremena vlada koja će voditi Libiju do izbora u decembru 2021. godine, nakon decenije haosa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021