Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Mi ćemo stajati uz našu libijsku braću, a ne pučiste i imperijalističke snage

I dalje ćemo frustrirati i unutrašnje i vanjske entuzijaste puča i ljubitelje terorističkih organizacija, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je ponovio podršku svoje zemlje Vladi Libije u njenoj borbi protiv generala odmetnika Khalife Haftara i njegovih nelegitimnih snaga, prenosi Anadolu Agency.

Potomci libijskog anti-kolonijalističkog heroja Omara Mukhtara porazili su na kapijama Tripolija “legionare“ poslane iz cijelog svijeta da pokušaju okupirati zemlju, rekao je Erdogan.

“Mi ćemo stajati uz našu libijsku braću, a ne pučiste,  ne imperijaliste“, naglasio je Erdogan misleći na Haftara i njegove pristalice, te dodao:

“I dalje ćemo frustrirati i unutrašnje i vanjske entuzijaste puča i ljubitelje terorističkih organizacija“.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muamer Gaddafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Halifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage. Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

Od aprila 2019. godine Vlada Libije je pod napadima nelegitimnih Haftarovih snaga, a u nasilju je poginulo više od 1.000 ljudi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021