Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Još nema odluke o talibanskom zahtjevu da Turska preuzme upravljanje aerodromom u Kabulu

FOTO: Press služba turskog predsjednika

Turska i dalje razmatra ponudu talibana da preuzme upravljanje aerodromom u glavnom gradu Afganistana, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, jer se sigurnosna situacija na terenu brzo pogoršava zbog nedavnih terorističkih napada i previranja u zemlji.


Još uvijek nije donesena konačna odluka o zahtjevu talibana za podršku u vođenju međunarodnog aerodroma Hamid Karzai, u Kabulu, zbog sigurnosnih zabrinutosti i neizvjesnosti u Afganistanu, izjavio je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, nakon napada terorističke organizacije ISIL-a na aerodromu, gdje je poginulo na desetine ljudi.

Govoreći tokom konferencije za novinare u Istanbulu prije odlaska u službenu posjetu Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Erdogan je rekao: “Talibani su uputili zahtjev u vezi sa radom aerodroma u Kabulu. Kažu:” Osigurat ćemo sigurnost, a vi možete upravljati’. Ali još nismo donijeli odluku jer uvijek postoji mogućnost stradanja i sličnih stvari. “

“Odluku ćemo donijeti nakon što administracija (u Afganistanu) bude uspostavljena,” dodao je Erdogan.

Erdogan je rekao da bi u Kabulu trebalo uspostaviti mir prije donošenja odluke o aerodromu, dodajući da postoji rizik od “uvlačenja” u nešto što bi bilo teško objasniti s obzirom na neizvjesnost oko moguće misije.

Predsjednik je također rekao da je održan višesatni sastanka s talibanima u turskoj ambasadi u Kabulu i da bi se “po potrebi moglo ponovo razgovarati”. U razgovorima s talibanima, Erdogan je podvukao da Turska ne mora tražiti dozvolu za razgovore s bilo kim.

Objašnjavajući da je turska ambasada preseljena u vojni dio aerodroma u Kabulu, Erdogan je rekao da tamošnja ambasada radi na održavanju kontakta sa talibanima. “Cilj nam je da takve razgovore vodimo na zdrav način.”

Odgovarajući na domaće kritike zbog razgovora između Turske i pobunjeničke grupe, Erdogan je rekao da Ankara nema “luksuz” da stoji skrštenih ruku u nestabilnoj regiji.

Također je osudio napade ISIL-a na afganistanskom aerodromu u Kabulu, rekavši da to pokazuje koliko je ta grupa opasna za svijet i regiju.

“Nastavlja se evakuacija turskog vojnog osoblja koje služi u Afganistanu. Završit ćemo evakuaciju što je prije moguće”, dodao je Erdogan.

Dvojica bombaša samoubica uvukli su se u četvrtak među okupljene ispred aerodroma u Kabulu, ubivši najmanje 90 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, šireći tako paniku u posljednjim danima evakuacije iz Afganistana.

Nema štete na lokaciji gdje su smještene turske jedinice na aerodromu u Kabulu, objavilo je kasno u četvrtak Ministarstvo odbrane. Prvi avion sa 345 turskih vojnih pripadnika, uključujući i civilno osoblje, sletio je u glavni grad Ankaru u četvrtak u 11:45 po lokalnom vremenu. Ministarstvo je saopćilo da je čak 1.129 civilnih turskih državljana evakuisano vojnim avionima.

“Naš prioritet sada u Afganistanu je evakuacija naših građana”, rekao je Erdogan. “Napravili smo potrebne planove za naše građane koji se žele vratiti u našu zemlju iz Afganistana. Građani koji žele doći vraćaju se u našu zemlju korak po korak.”

Ankara je do sada evakuirala najmanje 350 vojnika i više od 1.400 ljudi iz Afganistana od preuzimanja talibana ovog mjeseca.

Ministarstvo odbrane objavilo je da je Turska započela evakuaciju svojih Oružanih snaga iz Afganistana nakon što je procijenila trenutnu situaciju i uslove, u saopćenju kasno u srijedu. Međutim, turski stručnjaci mogli bi ostati u zemlji kako bi pružili tehničku podršku talibanima u upravljanju aerodromom u Kabulu, rekli su zvaničnici.

Turske snage su boravile u Afganistanu 20 godina u neborbenoj misiji i bile su uključene u konsultantske napore, obnovu i održavanje. Održavanje aerodroma otvorenim, nakon što se strane snage povuku, od vitalnog je značaja ne samo za to da Afganistan ostane povezan sa svijetom, već i za dopremanje zaliha i operacija pomoći.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, Turska je ponudila tehničku i sigurnosnu pomoć na aerodromu. Međutim, talibani su rekli da će grupa sama osigurati aerodrom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021