Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Bespomoćne grupe pokušavaju spriječiti naš napredak u Libiji i Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su neke grupe pribjegle pokušaju udara na tursku ekonomiju, nakon što su se pokazale bespomoćnim da zaustave turski napredak na libijskom i sirijskom frontu.

U govoru nakon sastanka vlade, Erdogan je dodao da Ankara neće odustati od svojih ciljeva zbog „sila zla“, koje potiču iz terorističkih organizacija i „osovine neprijateljstva, koja dolazi iz zaljevske regije.“

7. maja ove godine turska lira je nakratko zabilježila historijsku najnižu vrijednost u odnosu na američki dolar. Lira je oslabila za 1% procenat i dostigla vrijednost od 7,26 lira za jedan dolar, oborivši dosadašnji negativan rekord od 7,24 lire za dolar.

Nakon ovoga, turska agencija za regulaciju i nadzor bankarskog sektora poduzela je mjere zabrane transakcija u turskoj valuti protiv nekoliko stranih banaka.

Erdogan je također istaknuo da će Turska nastaviti da ruši pokušaje onih koji vjeruju kako su sposobni uništiti tursku ekonomiju, te da će i dalje snažno braniti svoja prava i interese u istočnom Sredozemlju i Egejskom moru.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021