Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipatski parlament odobrio mandat Sisiju za vojnu intervenciju u Libiji

Abdel Fattah Al-Sisi

Sharif iz izjavio da egipatski parlament neće odgađati da Sisiju odobri “puni mandat” za vojnu intervenciju u Libiji

U ponedjeljak je održana tajna sjednica na kojoj se odlučivalo o odobravanju mandata predsjedniku Abdelu Fattahu Al-Sisiju za slanje egipatskih snaga u Libiju, rekao je zamjenik parlamenta Sayed Al-Sharif.

U televizijskom intervjuu u nedjelju navečer, Al-Sharif je rekao da član 152. egipatskog ustava predviđa da država ne objavljuje rat i ne šalje svoje snage u borbene misije. Izuzetak od ove odredbe bila bi nakon odobrenja Predstavničkog doma.

Al-Sharif je ukazao da interni propisi koji regulišu rad parlamenta “moraju biti povjerljivi kako bi se sačuvala egipatska nacionalna sigurnost”.

“U ovim situacijama nema većine ili opozicije, svi smo jedan glas da podržimo našu egipatsku državu u suočavanju sa ovim opasnostima”, izjavio je. Kada je u pitanju glasanje o odluci o autorizaciji, “Mi smo respektabilna država sa institucijama, koja uvijek poštuje osnovna pravila za očuvanje ustava. ”

Al-Sharif je naglasio da je predsjednik parlamenta u Tobruku Aguila Saleh u januaru posjetio egipatski parlament tokom kojeg je zatražio egipatsku intervenciju u Libiji. Saleh je napomenuo da će intervencija egipatske vojske podržati snage LNA, pod vodstvom Halife Haftara, suočene sa napadom snaga vlade Nacionalnog jedinstva (GNA).

LNA podržavaju Rusija, Egipat, UAE, dok međunarodno priznata GNA uživa podršku Turske i Katara.

Sharif je potvrdio podršku Egipta libijskom narodu i da egipatski parlament neće odgađati da Sisiju  odobri “puni mandat”.

U junu je predsjednik Al-Sisi upozorio da će svako napredovanje GNA prema Sirtu i Jufri biti “crvena linija” koju nije moguće prijeći.

Početkom sedmice Al-Sisi se susreo s nekolicinom predstavnika libijskih plemena, koji su najavili svoju podršku egipatskoj intervenciji u Libiji.

To se poklapa sa pripremama GNA, koje šalju dodatna pojačanja na linije fronta unutar libijskog obalnog grada Sirta.

Izvor: Dailynewsegypt

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021