Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Egipatske zračne snage i mornarica – komparacija protiv turske vojske

Egipatski višenamjenski borbeni avion Dassault Rafale

Egipat je posljednjih sedmica rasporedio brojne oklopne snage na granicu sa Libijom, kao jedan od vidova podrške Haftarovim pučističkim snagama na istoku Libije.

Turska posljedjih mjeseci aktivno održava pomorske i zračne vojne vježbe u Mediteranu, pokazujući svim akterima libijskog sukoba kako je spremna pružiti apsolutno svaki vid podrške vladi nacionalnog jedinstva (GNA). Kroz ovaj tekst analizirat ćemo potencijale egipatskih zračnih snaga i mornarice u potencijalnom sukobu u Mediteranu.

Stanje egipatskih zračnih snaga

Sastav egipatskih zračnih snaga u prošlosti većinom su činili sovjetski borbeni avioni, međutim kada pogledamo sastav egipatskih zračnih snaga danas, na prvi pogled možemo zaključiti kako se radi o mješavini prvenstveno američko-francuskih letjelica, uz manji broj ruskih.

Glavni i najbrojniji borbeni avion u egipatskim zračnim snagama je američki višenamjenski F-16, Egipat posjeduje prema dostupnim informacijama 220 primjeraka F-16, u raznim varijantama A,B,C,D.

Približno 40 egipatskih borbenih aviona F-16 block 40 je proizvedeno u Turskoj.

Najnaprednija varijanta egipatskog F-16 je block 52+, međutim većina F-16 koje Egipat posjeduje su starije varijante ovog aviona.

Egipatski F-16 blok 52

Međutim, kada je u pitanju opremljenost i naoružanje egipatskih F-16, SAD su tu bile jako pažljive uzimajući u obzir izraelske interese. Egiptu nije omogućeno da nabavi američke AIM-120 zrak-zrak rakete, čiji je domet preko 100 kilometara, Egipat je dobio stare američke AIM-7P Sparrow zrak-zrak rakete, čiji domet ne prelazi 70 kilometara.

AIM-7P Sparrow je sporija raketa i ujedno spada u stariju tehnologiju, koja se odavno ne koristi u američkim i turskim zračnim snagama.

Kada su u pitanju turske zračne snage, turski F-16 koriste AIM-120 zrak-zrak rakete u raznim varijantama, što ih automatski čini nadmoćnijim u odnosu na egipatske F-16.

Turska se naravno nije zadovoljila sa američkim raketama, krajem ove godine u turske zračne snage biće uvedene u upotrebu naprednije domaće zrak-zrak rakete Gökdoğan i Bozdoğan.

Nakon F-16, u egipatskim zračnim snagama zastupljeni su i francuski borbeni avioni Mirage-5 i Mirage-2000.

Egipat posjeduje 81 primjerak Mirage-5 i 19 primjeraka Mirage-2000.

Međutim s obzirom da su Mirage avioni starija tehnologija, najmoderniji i ujedno najnapredniji višenamjenski borbeni avion u egipatskim zračnim snagama je francuski Dassault Rafale.

Egipat posjeduje 24 primjerka ovog borbenog aviona, radi se zaista o jako skupom i naprednom avionu koji je Egipat nabavio od Francuske.

Egipatski Dassault Rafale

Rafale je opremljen jako naprednim AESA radarom sa dugim dometom, međutim ovdje je ista situacija kao i sa F-16. Francuska Egiptu nije dozvolila nabavku naprednih raketa zrak-zrak Meteor, čiji domet prelazi 100+ kilometara. Egipat je dobio stariju verziju francuskih MICA zrak-zrak raketa, čiji je maksimalni domet 60 kilometara.

Tako da Egipatski Dassault Rafale, iako jako napredan i moderan avion, gotovo da nema nikakvih šansi protiv turskih F-16, ponajviše zbog dometa raketa.

Pored američkih i francuskih borbenih aviona, Egipat trenutno posjeduje i nadograđene varijante ruskih Mig-29, kojih posjeduje preko 40 primjeraka.

Egipatski Mig-29 opremljeni su sa naprednim senzorima i ruskom raketom R-77 zrak-zrak, čiji je domet preko 100 kilometara, što ovo oružje čini najvažnijim faktorom u egipatskim zračnim snagama.

Egipat je još napravio narudžbu za 24 primjerka ruskih SU-35 borbenih aviona, koji bi se u narednim godinama mogli naći u egipatskom inventaru.

Pored borbenih aviona, Egipat posjeduje i 7 E-2 Hawkeye AWACS aviona koji služe kao zračni radar za upozorenje i kontrolu zračnog prostora.

E-2 Hawkeye AWACS

Radi se isto o starijoj tehnologiji AWACS-a, koji ne može donijeti značajnu prednost egipatskim zračnim snagama van egipatskog teritorija, zbog ograničenog dometa.

Ukoliko bi ga uporedili sa turskim E-7 AWACS-om, radi se o daleko slabijem radaru, manjeg radarskog dometa i kapaciteta.

Uz sve ovo, Egipat ne posjeduje avione za dopunu goriva u vazduhu i zbog toga egipatski borbeni avioni nemaju ozbiljnu mogućnost angažovanja van egipatskih granica.

Za razliku od Egipta, turske zračne snage posjeduju avione za dopunu goriva u zraku i samim tim posjeduju mogućnost direktnog angažmana u zračnom prostoru iznad Libije ili samog Egipta.

Stanje egipatske mornarica

Kada je u pitanju egipatska mornarica, Egipat je posljednjih godina iznenadno nabavio dva nosača helikoptera Mistral, francuske proizvodnje.

Francuska je ove brodove namjeravala isporučiti Rusiji, međutim nakon što je Rusija izvršila aneksiju Krima, odustalo se od isporuke.

Francuska je nedugo nakon toga pronašla Egipat, kao novog kupca, međutim Egipat se ovdje našao potpuno nespreman. Zašto?

Egipatski nosač helikoptera Mistral klase

Ovaj tip ratnog broda zahtijeva eskort pratnju ili pomorsku flotu opremljenu sistemima zračne zaštite dugog, srednjeg i kratkog dometa, sa širokim mogućnostima protupodmorničkog ratovanja. Egipat takvo nešto ne posjeduje, zbog toga su egipatski nosači laka meta na otvorenom moru.

Egipat na ovim nosačima koristi američke i ruske jurišne helikoptere poput AH-64 Apache i Ka-52K, međutim sve ovo biva beskorisno ukoliko kao Egipat niste u stanju da zaštite svoju pomorsku flotu.

Kada pogledamo ostatak egipatskih ratnih brodova i podmornica, radi se uglavnom o staroj tehnologiji uz izuzetak fregata klase Gowind i FREMM, i njemačke dizel podmornice Type 209/1400mod.

Međutim, ukoliko navedem činjenicu da turska mornarica posjeduje modernije ratne brodove i podmornice u masovnijem broju, kako je domet domaćih turskih protubrodskih raketa SOM-C1, SOM-C2 i Atmaca daleko veći u odnosu na Harpoon i Exocet, koje koristi Egipat, priča ovdje završava.

Testovi turske protubrodske rakete ATMACA sa turskog ratnog broda TCG KINALIADA

Jedino ozbiljno naoružanje koje bi Egipat mogao iskoristiti protiv Turske su SCALP EG krstareće rakete, čiji domet iznosi između 400 i 500 kilometara. Međutim Egipat posjeduje svega 50 raketa, koje je dobio od Francuske prema dostupnim informacijama.

Za razliku od Egipta, Turska posjeduje krstareće rakete SOM koje su naprednija verzija, međutim sa kraćim dometom.

Finalni zaključak

Egipatske zračne snage posjeduju veći broj borbenih aviona u odnosu na Tursku, međutim nedostatak aviona za dopunu goriva u zraku i naprednih AWACS zračnih radara je ozbiljan “hendikep” za egipatske zračne snage.

U potencijalnom sukobu turski piloti imaju veliku prednost u zraku kada je u pitanju kontrola zračnog prostora, domet zrak-zrak raketa i uopšteno kordinacija zračnih snaga.

Pored toga, turski piloti su daleko bolje obučeni u odnosu na egipatske i imaju daleko veće borbeno iskustvo iz realnog sukoba u Siriji, gdje su se susretali sa naprednom zračnom odbranom i neprijateljskim zračnim snagama.

Kada je u pitanju logistika i održavanje zračne flote, Egipat i tu jako loše stoji, ponajviše zbog raznolikosti vojne tehnike. Američki, francuski i ruski borbeni avioni podrazumijevaju različite logističke lance i infrastrukturu za održavanje.

Dok recimo Turska i u ovom pogledu posjeduje dugogodišnje i značajno iskustvo u održavanju i proizvodnji američkih F-16 i drugih aviona.

Kada je u pitanju egipatska mornarica, većina ratnih brodova i podmornica spadaju u stariju tehnologiju, međutim postoji nekoliko i naprednih fregata, podmornica, uz dva klase Mistral nosača helikoptera.

Glavni egipatski nedostatak ovdje je domet protubrodskih raketa koje posjeduje, loša kordinacija i uvježbanost egipatske mornarice.

Najnovija turska protubrodska raketa Atmaca ima domet preko 200 kilometara, prema nekim turskim izvorima 240-280 kilometara. Dok Exocet i Harpoon protubrodske rakete koje koristi Egipat, Grčka i druge mornarice, ne prelaze 200 kilometara.

Turska posjeduje i mornaričku verziju SOM krstareće rakete, koja može biti lansirana sa turskih borbenih aviona sa velike udaljenosti, što je još jedna prednost u odnosu na ostale mornarice u regionu istočnog Mediterana.

Za razliku od Egipta, Turska posjeduje domaću proizvodnju naprednih krstarećih i protubrodskih raketa, tako da nijedan vanjski embargo ne može ozbiljno ugroziti tursku vojsku.

Za kraj, o ishodu potencijalnog sukoba u Mediteranu između Egipta i Turska ostavljam vama na zaključak, međutim mislim da je situacija i ishod potpuno jasan ovdje.

Autor: F.T

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021