Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipatska vojska toksičnim gasom ubila tri Palestinca iz Gaze

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi

Egipat je u posljednjih šest godina uništio više od 3.000 tunela duž svoje granice s Pojasom Gaze, usmrtivši tako desetine Palestinaca.


Tri Palestinca poginula su u četvrtak dok je egipatska vojska upumpavala otrovni gas u krijumčarski tunel, izvijestili su palestinski mediji. Tunel se protezao od pojasa Gaze do Sinajskog poluotoka.

U 2019. godini dvojica Palestinaca su poginula, a nekoliko ih je ranjeno nakon što su egipatske trupe upumpale otrovne gasove u palestinske tunele koji se protežu od Sinajskog poluotoka prema pojasu Gaze. U februaru 2017. godine, tri Palestinca ubijena su u tunelu između Gaze i Sinaja u sličnim okolnostima.

Egipat je u posljednjih šest godina uništio više od 3.000 tunela duž svoje granice s pojasom Gaze, izjavio je glasnogovornik egipatske vojske Tamer Al-Refai 2020. godine.

2015. godine egipatska vlada donijela je odluku o uspostavi tampon zone uz granicu s pojasom Gaze.

Ovi su tuneli korišteni za ugrožavanje nacionalne sigurnosti Izraela, uključujući infiltraciju boraca, krijumčarenje oružja, municije, robe i vozila Palestincima u Gazi.

“Tampon zonu smo uspostavili u fazama jer su se stanovnici morali preseliti. Dobili su odštetu “, potvrdio je u intervjuu za egipatski informativni kanal Extra News glasnogovornik egipatske vojske Tamer Al-Refai.

Egipatske snage sigurnosti nastavljaju svoje “herojske akcije za poraz terorista” na Sinajskom poluotoku, dodao je on, dodajući da je 126 terorista ubijeno tokom nedavne vojne operacije na Sinaju.

Nakon vojnog udara 2013. godine u Egiptu, u kojem je svrgnut prvi slobodno izabrani predsjednik zemlje Muhamed Mursi, egipatska vojska počela je uništavati prekograničnu tunelsku mrežu prema Gazi.

Sisijeva vlada u Kairu je tada optuživala Hamas, palestinski oslobodilački pokret koji se bori protiv izraelske okupacije, za pokušaj destabilizacije Egipta.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021