Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipat poslao vojsku u Siriju kako bi se borili u redovima Assadovog režima

Egipatski vojnici

Turska Anadolu Agency objavila je informacije kako iz redova sirijske opozicije pristižu informacije o prisutnosti egipatskih vojnika u redovima Asadovog režima

Egipat je u Siriju poslao oko 150 vojnika kako bi se borili u redovima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a vojnici su u koordinaciji Revolucionarne garde Irana i drugih proiranskih terorističkih grupa, raspoređeni na frontovima na jugu Halepa i periferiji zapadnog Halepa, javlja Anadolu Agency.

Novinar AA od pouzdanih vojnih izvora iz redova opozicije doznaje kako je oko 150 vojnika koji su stigli iz Egipta, u proteklih nekoliko dana sletjelo na vojni aerodrom u Hami, koji je pod kontrolom Assadovog režima.

Vojnici koji se kreću u koordinaciji Revolucionarne garde Irana i drugih proiranskih terorističkih grupa podijeljeni su u dvije grupe.

Jedan dio je stigao do Khan al-Assala, na zapadu Halepa, a drugi dio u Saraqib, na jugu Idliba.

Vojnici s lakim pješadijskim naoružanjem, raspoređeni su na frontovima na pomenutim područjima.

– Situacija u Idlibu

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra.

Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu.

Režimske snage su u maju 2019. pokrenule kopnenu operaciju u namjeri da zauzmu i preostala područja.

Režimske snage i njihovi saveznici u tim okvirima su zauzeli značajne distrikte u Idlibu, kao i područja na jugu i jugozapadu, te naselja na periferiji na sjeveru i istoku Hame, ali i mnoga naselja na periferiji na jugu i zapadu Halepa.

U napadima koje su režimske snage i saveznici izveli na Idlib od postizanja dogovora u Sočiju, poginulo je više od 1.800 civila.

Predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Rusije Vladimir Putin, 5. marta u Moskvi su postigli dodatni dogovor, a primirje je na snagu stupilo 6. marta.

Uprkos povremenim kršenjima primirja do kojih dolazi zbog režimskih napada, primirje se u značajnoj mjeri poštuje.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021