Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipat osuđuje izraelske napade u okupiranom istočnom Jerusalemu

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi (Fotografija: AFP)

Egipat je u subotu osudio provokacije i napade izraelskih ekstremista na Palestince na okupiranim teritorijama koji se odvijaju od početka muslimanskog svetog mjeseca Ramazana

“Egipat osuđuje djela nasilja i provokacije koje su izvršile ekstremističke jevrejske grupe usmjerene prema palestinskoj braći koja borave u Starom gradu u istočnom Jerusalemu, što je rezultiralo ozljedama desetaka civila”, navodi se u izjavi egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izjava je uslijedila nakon što su izraelski doseljenici treći dan zaredom nastavili napadati Palestince na raznim područjima širom okupiranog istočnog Jerusalema.

Preko 100 Palestinaca i 20 pripadnika izraelske policije povrijeđeno je u noćnim sukobima u istočnom Jerusalemu u četvrtak usred židovskog ekstremističkog marša kroz stari dio grada.

Nasilje je izbilo ispred jednog od ulaza u Stari grad gdje su krajnje desničarske grupe Jevreja završile marš, tokom kojeg su maltretirali Palestince i skandirali “smrt Arapima”, a neki su nosili transparente: “Smrt teroristima”.

U saopštenju je Egipat pozvao izraelske vlasti “da preuzmu svoju odgovornost u skladu s pravilima međunarodnog prava da pruže neophodnu zaštitu palestinskim civilima”.

Egipat je također pozvao Izrael da vjernicima omogući pristup svetoj džamiji Al-Aksa i da zaustavi bilo kakva narušavanja arapskog, islamskog i kršćanskog identiteta grada Jerusalema i njegovih svetih mjesta.

Na tom području događala su se noćna uznemiravanja vjernika od početka Ramazana. Palestinci su se žalili da policija blokira pristup šetalištu oko zidina, popularnom mjestu okupljanja Palestinaca nakon završetka dnevnog ramazanskog posta.

Palestinske teritorije, uključujući Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, pod izraelskom su okupacijom od 1967. godine iako se okupacija, prema međunarodnom pravu, smatra “ilegalnom”.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021