Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipat okrivljuje UAE za nedavne Haftarove poraze u Libiji

Abdel Fattah el-Sisi i Mohammed bin Zayed

Egipatske vlasti optužile su Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da su odgovorni za najnovije poraze koje je libijska vojska nanijela milicijama pučističkog generala Halife Haftara, navodi se u četvrtak u izvještaju.

Londonski dnevnik Al-Araby Al-Jadeed citirao je egipatske izvore da je Kairo bio “vrlo razočaran” “jednostranim potezima” UAE u libijskoj krizi.

Izvori su nadalje zabilježili da su se razlike između Kaira i Abu Dabija pojavile nakon oslobađanja strateške zračne baze Al-Watiya od strane GNA.

Izvori su dodali da se Egipat boji da bi libijska vlada (GNA) mogla zatražiti od Turske da izgradi vojnu bazu u zemlji, u skladu s sporazumom o vojnoj saradnji, potpisanim prošle godine između dvije države.

Egipat zajedno sa UAE, Francuskom, Rusijom i Saudijskom Arabijom spada u glavne pristaše i sponzore Haftarovih milicija.

Međutim, u izvješću se navodi da je Egipat tražio od UAE da podrži napore za politički izlazak iz trenutne libijske krize.

Libijska vojska je u ponedjeljak oslobodila zračnu bazu Al-Watiya koju su okupirale Haftarove milicije,  nakon otprilike šest godina.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je libijska vojska uništila tri sistema protuzračne odbrane tipa Pantsir S1, ruske proizvodnje, koje su koristile Haftarove snage.

Libijska vlada je pod stalnim napadima od strane Haftarovih milicija od aprila 2019. godine. U nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Nakon svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine, Libijska vlada uspostavljena je ponovo 2015. godine u okviru političkog sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021