Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Egipat nabavlja dodatnih 30 borbenih aviona Rafale od Francuske za 4,5 milijarde dolara

Dassault Rafale (Fotografija: Dassault Aviation/Twitter)

Francuska je u tajnosti potpisala ugovor vrijedan 4,5 milijarde dolara za isporuku 30 borbenih aviona Rafale Egiptu, usred brojnih kritika o kršenjima ljudskih prava od strane Sisijevog režima


Egipat je potpisao ugovor s Francuskom za kupovinu 30 borbenih aviona Rafale, objavilo je egipatsko ministarstvo odbrane u saopštenju u utorak. Vrijednost ugovora se procjenjuje na 3,75 milijardi eura (4,5 milijardi dolara).

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u decembru da neće uslovljavati prodaju oružja Egiptu sa pričom o kršenjima ljudskih prava, jer ne želi oslabiti sposobnost Kaira u borbi protiv terorizma u regiji, što je izazvalo bijes kritičara.

Egipatsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se sporazum finansirati zajmom koji će se vraćati najmanje 10 godina, ali nije otkrilo vrijednost ugovora niti daljnje detalje.

Ovaj sporazum bit će dodatni finansijski stimulans za francusku kompaniju Dassault Aviation, nakon što je u januaru finaliziran sporazum o prodaji 18 borbenih aviona Rafale Grčkoj u iznosu od 2,5 milijardi eura.

Sporazum sa Egiptom navodno pokriva ugovor sa dobavljačem raketa od kompanije MBDA i dobavljača opreme Safran Electronics & Defense koji su vrijedni dodatnih 200 miliona eura.

Francuska je važila za glavnog dobavljača oružja Egiptu između 2013. i 2017. godine, uključujući prodaju 24 borbena aviona sa ​​opcijom za još dodatnih 12.

Benedicte Jeannerod, direktor organizacije Human Rights Watch za Francusku, izravno je osudio sporazum o prodaji oružja.

“Potpisivanjem ugovora o mega-naoružanju sa Sisijevom vladom, dok ona predvodi najgoru represiju u Egiptu u posljednjih nekoliko decenija, istrebljenjem zajednice za ljudska prava u zemlji, i poduzima izuzetno ozbiljna kršenja pod izgovorom borbe protiv terorizma, Francuska samo potiče ovu bezobzirnu represiju “, izjavio je Jeannerod za Reuters.

Web stranica Disclose navodi kako je finansiranje sporazuma do 85% posto zagarantovala sama Francuska sa bankama BNP Paribas SA, Credit Agricole, Societe Generale i CIC.

Zabrinute političkim vakuumom u Libiji, nestabilnošću u cijeloj regiji i prijetnjom terorističkih skupina u Egiptu, Francuska i Egipat njeguju bliže ekonomske i vojne veze od dolaska Sisija na vlast.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su Macrona da je zatvorio oči pred onim što nazivaju sve većim kršenjem sloboda od strane Sisijeve vlade.

Francuski zvaničnici to odbacuju i kažu da Pariz slijedi politiku javnog nekritikovanja zemalja zbog kršenje ljudskih prava, te naglašavaju kako je kritika iza zatvorenih vrata “bila učinkovitija” kod pojedinačnih slučajeva.

Egipatske vojne nabavke iz Francuske u prošlosti su uključivale dva nosača helikoptera klase Mistral i desetine Rafale borbenih aviona.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021