Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Egipat i Grčka potpisali sporazum o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry i grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias

Informaciju je objavio egipatski ministar Shoukry, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom u Kairu. Egipat i Grčka nastoje se suprostaviti Turskoj, koja je prošle godine potpisala sporazum o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni sa Libijom

Egipat i Grčka potpisale su u četvrtak sporazum kojim se između dviju zemlje predviđa ekskluzivna ekonomska zona u istočnom Sredozemlju, područje koje sadrži obećavajuće rezerve nafte i plina, izjavio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

Shoukry je to objavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom u Kairu.

“Ovaj sporazum omogućava objema državama da krenu naprijed u maksimalnom iskorištavanju resursa koji su dostupni u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, posebno obećavajućih rezervi nafte i plina”, rekao je Shoukry.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je EewnwRnXsAA9URe
Plan ekskluzivne ekonomske zone između Egipta i Grčke

“Sporazum s Egiptom je u okviru međunarodnog prava, poštuje sve koncepte međunarodnog i pomorskog prava i dobrosusjedske odnose i doprinosi sigurnosti i stabilnosti u regiji”, rekao je Dendias.

Egipat i Grčka se ne slažu sa Turskom, koja je prošle godine potpisala sporazum o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni sa Libijom. Međutim, turski potez je uslijedio nakon što je Turska dugi niz godina pozivala zainteresovane države da zajednički dogovore raspodjelu pomorskog teritorija u istočnom Mediteranu, što je Grčka odbila, nastojeći da većinu teritorija samostalno prisvoji.

Egipat i Grčka su tada osudile sporazum između Libije i Turske kao “nezakonit”.

Ranije ovog mjeseca, egipatski zvaničnici su izjavili da dio seizmičkih istraživanja koje Turska planira u istočnom Sredozemlju, zadire u teritorijalne vode u kojima Kairo traži svoja ekskluzivna prava.

U junu su Grčka i Italija potpisale sporazum o pomorskom razgraničenju, uspostavljajući isključivu ekonomsku zonu između dvije zemlje i rješavajući dugogodišnja pitanja oko prava ribolova u Jonskom moru.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je kako je ovaj takozvani sporazum “ništavan za Tursku, što će se vidjeti i na terenu.”

Ankara je također poručila da Turska neće dozvoliti takve aktivnosti u označenom području i ponovila odlučnost Turske da zaštiti i legitimna prava i interese kiparskih turaka u istočnom Sredozemlju.

Napetosti između Grčke i Turske već su visoke zbog turskih seizmičkih istraživanja u istočnom Sredozemlju, kraj obale Kipra.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021