Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Dvije saudijske kompanije će proizvoditi turske bespilotne letjelice

Karayel-SU bespilotna letjelica koju je Saudijska

Dva proizvođača iz Saudijske Arabije započela su koprodukciju bespilotne letjelice duge izdržljivosti na srednjim nadmorskim visinama, turske proizvodnje

Kompanija Intra Defense Technologies i Advanced Electronics proizvodiće Karayel-SU pod licencom turske kompanije Vestel Savunma.

Vestel Savunma nije odgovorio na zahtjeve za komentarom, ali zvaničnik kompanije izjavio je za Defence News portal, pod uvjetom da ostane anoniman, da će AEC osigurati elektronske dijelove, a Vestal će isporučiti “esencijalne, ključne dijelove zrakoplova”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je 16. marta da “postoji saudijska potražnja za turskim naoružanim bespilotnim letjelicama”, bez iznošenja detalja.

Zvaničnik Vestela rekao je da uz koprodukcijski dogovor Saudijska Arabija pregovara i o gotovoj kupovini nepoznate serije bespilotnih letjelica Karayel-SU.

“Ovaj dogovor datira sa letačkog sajma iz Dubaija 2017. godine, na kojem su Saudijci željeli sklopiti ugovore o direktnoj kupovini i koprodukciji”, izjavio je Anil Sahin, turski analitičar za odbranu.

Sahin je rekao da koprodukcijski program uključuje izgradnju serije od 40 bespilotnih letjelica Karayel-SU između 2021. i 2025. godine. Turski dron proizvoditi će se pod nazivom “Haboob” u Saudijskoj Arabiji.

Bez korisnog tereta Karayel-SU može letjeti i do 20 sati na nadmorskoj visini od 5400 metara, ili osam sati sa teretom od 120 kilograma. Može letjeti brzinom između 111 i 148 km/h sa doletom do 150 kilometara.

Karayel-SU opremljena sa laserski navođenom municijom MAM-L i MAM-C

Dron je opremljen sa motorom od 97 konjskih snaga i može nositi dvije vrste pametne mikro municije MAM-C i MAM-L. Navedene laserski navođene bombe proizvodi turski proizvođač projektila Roketsan, koji kontrolira država.

Taktička bespilotna letjelica Karayel-SU je prethodno testirana od strane turske vojske, međutim, nije došlo do dogovora o kupovini, te su se na kraju ipak odlučili krenuti u nabavku Bayraktar Tb2.

Izvor: Defensenews.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021