Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dvadeset Izraelaca osumnjičeno za prodaju naprednog oružja američkom rivalu u Aziji

Osumnjičenici, među kojima su i bivši izraelski dužnosnici odbrane, ‘razvili su, proizveli i testirali’ oružje prije nego što su ga tajno prodali. Izvori kažu da je slučaj mogao dovesti do krize između velesila

Preko 20 Izraelaca, uključujući bivše zaposlenike izraelskih odbrambenih kompanija, našlo se pod istragom zbog ilegalne prodaje oružja američkom rivalu u Aziji.

Većina detalja istrage, uključujući i to koja je država uključena, nije dostupna javnosti. Izvori sa saznanjima iz istrage rekli su da je slučaj bio vrlo osjetljiv, te bi mogao utjecati na vanjske odnose Izraela i dovesti do krize između velesila.

Prema sadržaju izjave izraelske policije u četvrtak, istraga je zajedno sa sigurnosnom službom Shin Bet otkrila da su osumnjičeni “razvili, proizveli, testirali i prodali naoružane rakete azijskoj zemlji”.

Osumnjičeni su, objavila je Shin Bet, dobili uputstva od “elemenata” u azijskoj zemlji, zauzvrat za značajne iznose novca i druge beneficije. Kontakti su održavani tajno. Neki zvaničnici Shin Beta rekli su da postoji zabrinutost da bi raketna tehnologija mogla doći do neprijateljskih država, jer je zemlja kojoj su prodane povezana s njima.

Izraelci su osumnjičeni za narušavanje nacionalne sigurnosti, kršenje zakona o izvozu oružja, pranje novca i druge finansijske prekršaje.

Istraga slučaja započela je krajem 2019. godine, kada su obavještajni podaci stigli do sigurnosnog odjela Ministarstva odbrane, koji ga je proslijedio Shin Beti i policijskoj jedinici za prevare.

Prethodno je Izrael bio uključen u ilegalnu prodaju dijelova za američke borbene avione koje koristi iranska vojska.

Izraelske snage uhapsile su 2014. godine Eli Cohena na zahtjev SAD-a, koji je pokušavao pobjeći iz zemlje.

Američki F-14 Tomcat u sklopu iranskog ratnog zrakoplovstva (Fotografija: Shahram Sharifi)

Cohen je optužen na federalnom sudu zbog ilegalnog izvoza rezervnih dijelova za borbene avione F-4 i F-14 u Iran, te ilegalnog prebacivanja vojne opreme iz SAD-a i pranja novca.

Grčki zvaničnici, radeći zajedno sa američkom agencijom za nacionalnu sigurnost, otkrili su dvije pošiljke rezervnih dijelova za avione F-4 Phantom, u decembru 2012. i ponovo u aprilu 2013. godine, objavio je grčki list Ekathimerini.

Prethodno je Izrael bio optužen za ilegalnu prodaju i transfere različite odbrambene tehnologije i naoružanja Kini.

Primarni ciljevi Kine u Izraelu su stjecanje napredne tehnologije i korištenje izraelske geografske lokacije za bolju trgovinsku povezanost.

Potencijalna Kineska saradnja sa Izraelskim tehnološkim sektorom mogla bi uznemiriti Washington, posebno u svjetlu rastućih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021