Dvadeset indijskih vojnika ubijeno u sukobu s kineskim trupama u pograničnom području

Indijska vojska

Najmanje 20 vojnika indijske vojske poginulo je u sukobima s kineskim snagama oko doline Galwan, sporne regije sjeverno od Kašmira, za koju tvrde kako im pripada i Peking i New Delhi. Peking nije potvrdio nijedan izvještaj o svojim žrtvama.

Indijska vojska je u početku potvrdila smrt jednog oficira i dva vojnika, ali je u utorak navečer objavila službeno saopštenje dodajući da je sedamnaest vojnika koji su bili kritično ranjeni i “izloženi nultim temperaturama na velikim nadmorskim visinama” i podleglo od zadobijenih rana.

Indijski mediji javili su da je u sukobima, koji su se dogodili u ponedjeljak i utorak, poginula ili povrijeđena čak 43 pripadnika kineske vojske (PLA).

Peking, međutim, još nije objavio službene podatke.

“Ovo je dobra volja iz Pekinga”, objavio je Hu Xijin na Twitteru, glavni urednik kineskog lista Global Times, dodajući da “kineska strana ne želi da ljudi dvije zemlje upoređuju broj žrtava kako ne bi zapalili javno raspoloženje.

„Želim reći indijskoj strani, nemojte biti arogantni i krivo protumačiti kinesku suzdržanost kao slabost. Kina ne želi sukob s Indijom, ali ne bojimo se toga “, dodao je Hu.

Peking je reagirao na svježu eskalaciju u pograničnom području optuživši indijsku vojsku da je prešla granicu u dolini Galwan i izazvala sukobe napadajući kineske snage. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je protest New Delhiju.

Budući da dvije susjedne države nemaju jasno obilježenu granicu, već samo liniju kontrole, koja je uspostavljena nakon rata između Indije i Kine 1962. godine, tokom posljednjih decenija su se dogodili brojni pogranični sukobi.

 

Podijelite: