Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Zaljevske države koriste investicije kao alat vanjske politike

Šeik Mohamed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dabija i zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, kaže da su UAE snažno podržali Saudijsku Arabiju u rješavanju regionalnih izazova tokom telefonskog poziva sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. (Fotografija: Ryan Carter / Ministry of Presidential Affairs)

Strane investicije mogu se smatrati dijelom strategije država zaljeva za diverzifikaciju ekonomskih resursa, kaže se u izvještaju

Države Perzijskog zaljeva koriste međunarodne investicije kao alate za unaprijeđenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva, navodi se u izvještaju turskog think tanka.

„Zemlje Zaljeva sa različitim investicijskim instrumentima i ekonomskim prihodima već dugo i efikasno koriste strane investicije“, objavio je Centar za bliskoistočne studije (ORSAM) u glavnom gradu Ankari u svom izvještaju pod nazivom „Ulaganja kao instrumenti vanjske politike: slučajevi Saudijska Arabija, UAE i Katar. “

U izvještaju Ismail Numan Telci, potpredsjednik think-tanka i koordinator za studije zaljeva, i Gokhan Ereli, asistent u istraživanju, raspravljaju o motivima zaljevskih aktera i njihovim inozemnim investicijama.

U nekim slučajevima pokušavaju utjecati na vanjskopolitičke odluke zapadnih zemalja, ali u drugim, tim investicijama imaju za cilj suprotstaviti se rastućem stranom aktivizmu drugih zemalja Zaljeva, navodi se u izvještaju.

Još jedan razlog koji motivira zemlje Zaljeva da investiraju globalno je blokiranje rivalskog, regionalnog ili međunarodnog aktera da proširi svoj djelokrug u raznim spornim sektorima, uključujući upravljanje lukama, avio kompanije, sport i energiju, navodi se u tekstu.

„Konačno, strane investicije također predstavljaju projekat diverzifikacije ekonomskih resursa zaljevskih zemalja“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je naglasio da se ekonomije Zaljevskih zemalja temelje na petrohemijskim proizvodima, kao i na prihodima od nafte i prirodnog gasa.

Kako se energija ugljikovodika dugoročno suočava s rizikom da izgubi svoj primarni položaj u sektoru, investitori teže dugoročnim investicijskim strategijama, navodi se u izvještaju.

Izvor: Yenisafak

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021