Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Države EU nastoje blokirati Tursku u nastojanjima da pomogne Libiji

Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su se u ponedjeljak o novoj misiji – koja bi uključivala pomorsku operaciju- za nadzor provođenja embarga na transport naoružanja u Libiju, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Sporazum su potvrdili i italijanski i austrijski ministar vanjskih poslova.

“Svi smo se složili da ćemo uspostaviti misiju za blokiranje ulaska naoružjanja u Libiju”, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio.

Odluka bloka uključuje mjere za rješavanje zabrinutosti da bi prisustvo evropskih brodova u Sredozemnom moru stvorilo “faktor odvraćanja” za imigrante koji iz Libije ilegalno žele doći u Evropsku uniju.

Prema sporazumu, nova misija zamijenit će operaciju “Sophia” koja je pokrenuta 2015. radi zaustavljanja trgovine ljudima iz sjeverne Afrike u Evropu, a istodobno će provoditi UN-ov embargo na transport oružja u Libiju.

Pojedinosti o novoj misiji bit će poznate u sljedećim sedmicama, ali očekuje se da će imati tri nivoa: ” u zraku, satelitski i pomorski”, izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Još nije poznato kako će Turska reagovati na ovu odluku evropskih država, ali dogovoreni sporazum očito ima za cilj zaustaviti pomoć i logistiku kojom Turska nastoji pomoći međunarodno priznatu vladu Libije.

Dok žele blokirati pristup Turskoj, istovremeno dogovorena EU misija nema odgovor na uvoz naoružanja iz UAE i Egipta. Provođenjem ovog sporazuma indirektno bi pomogli i podržali pučističku vojsku Halife Haftara da zauzme i okupira glavni grad Tripoli.

Državama poput Italije, Grčke, Francuske ide u prilog upravo ovakav razvoj situacije, jer ukoliko bi Haftar zauzeo Tripoli, nastavio bi se pljačkaški pohod od strane navedenih država u Libiji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021