Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Država Katar pozdravlja Al-Ula deklaraciju

Čelnici GCC-a prisustvovali su samitu Vijeća za zaljevsku saradnju u palači Bayan u Kuvajtu 5. decembra 2017. godine (Fotografija: Giuseppe Cacace / AFP)

Država Katar pozdravlja deklaraciju donesenu iz saudijske provincije Al-Ula, koja je usvojena na marginama 41. Zasjedanja Vijeća za saradnju država Arapskog zaljeva, koje je održano u utorak, 5. januara 2021. godine.

Sastanak je održan u ovom odlučujućem trenutku kao nastavak zajedničkog rada u zaljevskom, arapskom i islamskom okviru uz preferiranje vrhovnog interesa, s ciljem jačanja prijateljskih i bratskih veza među narodima, učvršćujući principe dobrosusjedstva i uzajamnog poštovanja.

Ova izjava dopunjuje iskrene i svrsishodne napore koje je predvodio šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, i koje je nastavio šeik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, emir Države Kuvajt.

Također ne mogu da se ne uvaže napori koje su uložile Sjedinjene Američke Države na približavanju stavova zaljevskih država.

Prioritet Države Katar uvijek je bio jedinstvo zaljevskih redova i obnavljanje jedinstva naroda u regiji. Država Katar radi na ostvarenju težnji naroda prema većoj solidarnosti, rastu i stabilnosti.

Blok pod vodstvom Saudijske Arabije nametnuo je blokadu u junu 2017. godine, optužujući Katar za miješanje u njihova unutrašnja pitanja i podržavanje militantnih skupina – optužbe koje je Doha negirala.

Čelnici šestočlanog Vijeća za Zaljevsku saradnju (GCC) potpisali su u utorak dva dokumenta, uključujući deklaraciju al-Ula i završno saopštenje, koje je saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman opisao kao potvrdu “zaljevske, arapske i islamske solidarnosti i stabilnosti”.

Pozvao je na jedinstvo za suočavanje s izazovima s kojima se suočava region, izdvajajući “prijetnje koje predstavljaju programi nuklearnog oružja i balističkih projektila iranskog režima i njihovi planovi za sabotažu i uništavanje“.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021