Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Druga faza operacije u Libiji: Udari po Haftarovim glavnim štabovima.Nakon Pantsira, ruski Migovi će biti spaljeni u pustinji!

Turska vojna vježba "Morski vuk" iz 2019. godine

Turska operacija u Libiji promijenila je sve karte moći u Sredozemlju i nastavit će ih dalje mijenjati. Turska je stekla prestiž kao nova i učinkovita sila u Mediteranu.

Najozbiljnije iznenađenje “novog uspona” u post-epidemijskom periodu gradi se u Libiji i na Mediteranu od strane Turske.

Američke i evropske države, Izrael i zemlje u regiji morat će preispitati svoje planove za Mediteran i regiju.

Ovo se prvi put događa od Prvog svjetskog rata i propasti Osmanskog carstva.

Ovaj geopolitički um, čija se prisutnost danas osjeća u Libiji, na Mediteranu, uskoro će se osjetiti duboko u cijeloj regiji. To je već započelo.

Turska geopolitička strategija testirana je na mediteranskim obalama

Turska geopolitička osovina snage sada se osjeća od Perzijskog zaljeva do sjeverne Afrike i Crvenog mora, od Balkana do Kavkaza i središnje Azije.

Planove Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije, Egipta i Izraelski projekt usmjeren na “imenovanje barona terorizma diktatorom u Libiji, pljačkanje i podjelu ove zemlje na tri države” osujetila je Turska.

Stotine miliona dolara vrijednosti donacija u naoružanju, plaćenički vojnici iz Sudana i Afrike, terorističke organizacije raspoređene u regiji, razbojnici dovedeni iz Srbije i Evrope, naoružane snage iz Rusije i brojnih drugih zemalja povezanih s sigurnosnim kompanijama susreću se s kapacitetima i hrabrosti Turske, koja im onemogućuje dalji napredak.

Svi su iznenađeni potezima Turske

Teroristička organizacija Halife Haftara i zemlje koje ga podupiru, preuzeli su istok Libije i sada imajući na svom nišanu i zapad zemlje, zapanjeni su izuzetno pametnim vojnim planiranjem Turske.

Turska, pokazujući iznenađujući primjer intervencije u Siriji preko bespilotnih letjelica, pokušala je ovo i drugi put, i još to čini, sada još učinkovitije u Libiji.

Zračne snage Haftara i njegovih saveznika su uništene. Njegove prilike da dostavi bilo koju vojnu pošiljku i logistiku su izgubljene. Oslobođena je vojna baza Al-Watiya, a Haftarov uticaj na zapadu zemlje je uništen.

Pantsir fijasko: Turska uči svijet novom načinu ratovanja

Sistemi protuzračne odbrane Pantsir-S1 koje su UAE nabavile od Rusije i dale Haftaru uništeni su jedan po jedan. Ukupno 15 Pantsira, od kojih svaki vrijedi prema procjenama 14,7 miliona dolara, uništeno je u 10 dana. Jedno od najsavremenijih ruskih oružja u Libiji je ulovljeno od strane turskih bespilotnih letjelica.

Turske oružane snage (TAF) podučavaju svijet novim metodama ratovanja i izlažu ratne modele budućnosti.

Vojne snage Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), jedan po jedan, preuzele su gradove i naselja na zapadu i jugu zemlje, a sada su usredotočene na istok. Haftar se sada povukao iz ofanzive i zauzeo obrambeni položaj.

Da li su ruski MIG-ovi u Libiji da bi pogodili Tursku?

UAE i snage koje podržavaju Haftara nalaze se u stanju panike. Nisu bili u stanju projicirati takav ishod. Oni su zatražili prekid vatre kako bi dobili neko vrijeme i pripremili se. Naravno, nitko nije obraćao pažnju. Sada iste snage planiraju zadržati istok zemlje u svojim rukama.

UAE tajno nabavlja naoružanje iz svih zemalja i transportuje ga u Libiju. Rusija je u Libiju poslala osam borbenih aviona iz vojne baze u Siriji.

„On će postati naš legitimni cilj“ je odgovor za Haftarove šefove

Gradeći svoju hrabrost na tome, baron terora je izjavio: “Provest ćemo najveći zračni napad protiv Turske u historiji Libije.”

U međuvremenu, tursko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je izjavom, “Ako naši interesi u Libiji budu mete napada, smatrat ćemo Haftara našim legitimnim ciljem.” Ovaj odgovor nije bio namijenjen Haftaru, već UAE, Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Francuskoj i Rusiji.

Naši ratni brodovi u Mediteranu, približili su se glavnom gradu Tripoliju i uzeli ga pod zaštitu.

Čistka Pantsira znak je još jedne operacije. Haftar nije svjestan da njegova deklaracija o zračnom napadu baca u vatru i borbene avione koje je Rusija rasporedila u Libiji. Bez obzira na to, ruski lider Vladimir Putin to mora razumjeti.

Druga faza operacije: Udari po Haftarovim komandnim bazama

Turska bi mogla započeti novu vrstu zračne operacije. To bi predstavljalo drugu fazu operacije u Libiji. Druga faza bit će Haftar i istočna Libija, Bengazi i Tobruk.

Izvori u Libiji kažu da, dok se UAE i Haftar pripremaju za zračne napade usmjerene protiv turskih ciljeva, Turska je sposobna udariti na Haftarovo sjedište.

Posljednje vojne vježbe Turske bile su vjerojatno pripreme za veliku zračnu operaciju. Drugim riječima, Turska će od sada započeti sa napadima i sa mora i iz zraka na Haftarove snage.

Dok nastavljaju buncati, bombe će pasti na sjedište Haftara, što će se osjetiti u svim zemljama Sredozemlja.

Turska posjeduje oružje poput nuklearnog udarnog talasa

Ovo je prvi put da je Turska postala svjetska sila od svog osnivanja. Postala je najveća vojna sila u svojoj regiji i jedna od najvećih na svijetu.

Međutim, Turska ima puno veće oružje: svoj geografski um, historijsko pamćenje i geopolitičke planove. Sve ovo u kombinaciji, kao nuklearni udarni val, uništiće sve planove u cijeloj regiji.

Sada primjere toga vidimo u Libiji.

Ovo je prvi put nakon Prvog svjetskog rata da se prezentuje lokalna regionalna teorija. Ovo je politički diskurs koji je dovoljno moćan da sahrani sve globalne i regionalne invazije, građanske ratove, kolonijaliste i projekte kontrole. Ovo je primjer za sve zemlje u regiji!

  • Autor teksta je İbrahim Karagül/ Yeni Şafak, tekst je preveden i prilagođen od strane uredništva stranice

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021