Connect with us

Hi, what are you looking for?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na samitu NATO-a u Watfordu, blizu Londona, decembra 2019. godine (Fotografija: AFP)

Evropa

‘Dragi Tajipe’: Erdogan i Macron razmijenili su pisma kako bi popravili odnose

Turski predsjednik povukao je prvi potez, na koji je Macron pozitivno odgovorio. Dvojica lidera mogla bi se uskoro lično sastati.

Predsjednici Turske i Francuske razmijenili su pisma kako bi se pozabavili svojim ličnim i regionalnim razlikama, pomažući u stvaranju mape puta za poboljšanje odnosa, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u petak grupi novinara.

Cavusoglu je rekao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi poslao pismo francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da mu čestita novu godinu i prenese svoju tugu zbog nedavnih terorističkih napada.

Nakon pisma, francuska vlada predložila je četiri područja saradnje: bilateralne konsultacije, protuterorizam, regionalna pitanja poput Sirije i Libije i partnerstvo u obrazovanju, dodao je Cavusoglu.

„Ranije ove sedmice dobili smo Macronovo pismo. Vrlo pozitivno. Macron je svoje pismo započeo s turskim pozdravom, rukom napisanim “Dragi Tajipe”, rekao je Cavusoglu.

“Macron je izrazio spremnost da se sastane s predsjednikom kako bi produbio odnose i razgovarao o evropskim [odnosima].”

Erdogan bi se, prema izjavi Cavusoglua, želio osobno susresti sa Macronom, ali prvo se očekuje da će dvojica lidera uskoro razgovarati putem videokonferencije.

Sam potez predstavlja snažnu promjenu za obje strane, s obzirom na lične napade koje su međusobno vršili tokom prošle godine

Erdogan je prošlog mjeseca rekao da se Francuska mora odmah riješiti Macrona. Dvaput je sugerirao da je francuski predsjednik trebao proći provjeru mentalnog zdravlja jer je upleo Francusku u regionalne sukobe u kojima nije imala interesa.

I Macron je uvijek iznova pozivao na sankcije protiv djelovanja Turske u Libiji i istočnom Mediteranu, gdje su turski brodovi prošle godine provodili seizmička istraživanja u spornim morskim vodama.

Spor se intenzivirao u oktobru Erdoganovim pozivom na bojkot francuskih proizvoda, nakon očigledne Macronove podrške karikaturama časopisa Charlie Hebdo o Poslaniku Muhamedu.

Turski zvaničnici željeli bi poboljšati svoje veze s Francuskom zbog nadolazeće administracije Bidena u SAD-u, za koju se očekuje da će imati prijateljske odnose s Parizom.

Erdogan je već napravio seriju uvertira prema Izraelu, Evropskoj uniji, Saudijskoj Arabiji i Grčkoj kako bi stvorio manevarski prostor, prije Bidenove zakletve u srijedu.

Turska je spremna uspostaviti “pozitivnu agendu” s EU, uključujući dugoročnu perspektivu saradnje

Erdogan je rekao prošle sedmice u svojoj izjavi da Turska daje prioritet EU u svom programu i vidi svoju budućnost u Evropi.

Ankara se nada da će otvoriti stranicu novog početka s EU blokom u novoj godini, rekao je predsjednik, dodajući da su interakcije s EU u 2020. godini bile neproduktivne zbog vještačkih problema koje su stvorile određene članice EU.

Osim bilateralnih veza između Brisela i Ankare, očekuje se da će na dnevnom redu dominirati četiri teme: ažuriranje migrantskog sporazuma s EU, liberalizacija viznog režima za turske građane, ažuriranje carinske unije s EU i prijedlog Turske za konferenciju o istočnom Mediteranu.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021