Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Kijev poziva NATO da održe zajedničke vojne vježbe

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky (desno) i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Zajedničke vazdušne patrole sa avijacijom NATO saveznika u ukrajinskom zračnom prostoru pomoći će stabiliziranju sigurnosne situacije u regiji

Ukrajina je ponudila NATO-u da održe zajedničke vojne vježbe kao odgovor na rusko gomilanje trupa u blizini ukrajinske granice.

To je potvrdio zamjenik šefa Ureda predsjednika, Roman Mashovets, koji se sastao sa šefom predstavništva NATO-a u Ukrajini Aleksanderom Vinnikovom, saopštio je ured ukrajinskog predsjednika.

Dvojica zvaničnika sastala su se kako bi razgovarala o najnovijoj eskalaciji sa Rusijom na istoku Ukrajine, kao i sve većem prisustvu ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Razgovaralo se također i o mogućim načinima zajedničkog odgovora i daljem razvoju ukrajinskog procesa integracije u NATO.

“Suočeni sa gomilanjem ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica, otpočinjanje zajedničkih vježbi koje uključuju ukrajinsku vojsku i savezničke snage, uključujući zajedničke zračne patrole sa zrakoplovstvom NATO-a u ukrajinskom zračnom prostoru, pomoći će stabiliziranju sigurnosne situacije u regiji,” rekao je Mashovets svom kolegi .

Ukrajinski zvaničnik također je naglasio važnost političkog odgovora rukovodstva NATO-a na najnovije poteze Rusije.

Aleksandar Vinnikov je sa svoje strane izrazio saučešće zbog ukrajinskih gubitaka posljednjih sedmica u borbi protiv ruske agresije u Donbasu. Naglasio je da će sve informacije o sigurnosnoj situaciji na istoku zemlje i na granici s Rusijom biti proslijeđene sjedištu alijanse u Briselu.

30. marta 2021. vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Ruslan Khomčak rekao je da je Ruska Federacija dopremila čak 28 bataljona taktičkih borbenih jedinica duž državne granice sa Ukrajinom, kao i na privremeno okupiranim teritorijama, pod maskom priprema za vojne vježbe, što predstavlja prijetnju ukrajinskoj vojnoj sigurnosti.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Prema informacijama oružanih snaga Ukrajine, Rusija jača svoje napredne jedinice izviđačkim timovima i grupama snajperista, također šaljući vojne instruktore za obuku osoblja.

Također, ruske okupacione snage u borbenoj pripravnosti drže artiljerijske jedinice za upotrebu u određenim oblastima, uključujući i naselja koja se nalaze na okupiranoj teritoriji Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021