Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dok se opozicija priprema za sukob u Idlibu, masivni izbjeglički val bi mogao krenuti prema turskoj granici

Zajednička patrola turskih i ruskih trupa u provinciji Idlib, Sirija, 28. maja 2020. (Fotografija: Xinhua / PA images)

Sirijska opozicija se sprema za mogući napad snaga sirijskog režima u Idlibu, nakon sve intenzivnijih granatiranja i zračnih napada od početka septembra.


Sirijska opozicija strahuje od ponovne eskalacije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, usred rastuće napetosti između Turske i Rusije, što se jasno odrazilo na područja pod kontrolom opozicije kroz povećano artiljerijsko granatiranje i zračne udare od početka septembra.

Sirijski režim i njen ruski saveznik pojačali su zračno i kopneno granatiranje područja pod kontrolom opozicije u ruralnim područjima Idliba i Halepa, pri čemu su granate dosegnule područja čak do Jabal al-Zawiya južno od Idliba. Prošlogodišnji satelitski snimci, objavljeni na Twitter-u, pokazuju kako je turska vojska rasporedila sisteme protuzračne odbrane u regiju Idliba, iako vjerovatno do danas nisu korišteni.

Mete režimskog granatiranja i ruskog bombardovanja su često izbjeglički kampovi i gusto naseljena područja Idliba, sela Afrin i Darat Izza, te posebno regije sa pojačanim turskim vojnim prisustvom.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim izraelskim kolegom 9. septembra u Moskvi, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Turska nije u mogućnosti sprovesti sporazume u vezi s odvajanjem sirijske opozicije od terorista u Idlibu.

Izjava Lavrova potaknula je zabrinutost sirijske opozicije, koja se plaši da bi prekid vatre dogovoren u martu 2020. godine mogao postati mrtvo slovo na papiru. Nasuprot tome, Turska i sirijska opozicija nastoje se suprotstaviti ruskoj vojnoj eskalaciji.

Turski vojni konvoj ušao je u Idlib u 13. septembra, što je bila očigledna namjera da se ojačaju postojeće turske baze u području Jabal al-Zawiye. Frakcije Slobodne sirijske vojske (FSA), koje podržava Turska, i Hayat Tahrir al-Sham (HTS) pojačali su napade na položaje režima na frontovima u Idlibu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar posjetio je u septembru turske snage na tursko-sirijskoj granici. On je 11. septembra obavio inspekcijski obilazak turskih vojnih jedinica u Hataju, nakon nedavnog ubistva turskih vojnika u Idlibu.

Akar je također odgovorio na izjave Lavrova u kojima je optužio Tursku da se ne pridržava sporazuma o prekidu vatre.

“Postoje ugovori koji su potpisani nakon naših razgovora s Rusijom. Mi ih se pridržavamo i preuzimamo svoje odgovornosti. Očekujemo da će se naši sagovornici pridržavati ovih sporazuma i preuzeti svoju odgovornost ”, izjavio je Akar pred novinarima.

“Sirijski režim i ruske snage nisu pojačale samo zračno i kopneno granatiranje, kojim su gađale naseljena područja u pokušaju širenja terora među stanovništvom, ali su također povećali pokušaje infiltracije na južnim frontovima Idliba, ” izjavio je jedan vojni dužnosnik Nacionalnog oslobodilačkog fronta u Idlibu.

“Frakcije FSA, uz podršku Turske, spremaju se za svaki iznenadni napad na Idlib i neće stajati skrštenih ruku ako se prekine primirje.”

“Ruski avioni svakodnevno izvode zračne napade na sela i gradove Idliba, dok su režimske snage nastavile artiljerijsko granatiranje na istim područjima, pored tekućih preleta ruskih i iranskih izviđačkih aviona, ” izjavio je Muhammed Ibrahim, stanovnik iz Jabal al-Zawije u južnom selu Idliba, prenosi Al-Monitor.

“Svi ovi događaji ukazuju na skoru bitku, i ozbiljno razmišljam o preseljenju svoje porodice u sigurnije područje sjeverno od Idliba,” dodao je on.

Migracije civila značajno su se povećale sa vojnom eskalacijom u područjima u južnom Idlibu u posljednje dvije sedmice.

“Artiljerija i projektili raspoređeni su na raznim frontovima protiv režimskih snaga i svakodnevno se koriste za gađanje neprijateljskih položaja”, potvrdio je Taqi al-Din al-Omar, šef HTS-a za odnose sa medijima.

Uprkos sve većem strahu opozicije od dolazeće ofanzive režimskih snaga na Idlib, u proteklih nekoliko dana nisu primijećeni nikakvi neobični vojni pokreti sirijskog režima na borbenim frontovima. Nijedno vojno pojačanje nije stiglo na linije kontakta, što bi predstavljalo pripremu dolazećeg napada.

“Jedan od razloga za vojnu eskalaciju je strah Rusije od mogućeg američko-turskog približavanja u vezi sa povlačenjem SAD-a iz sjeveroistočne Sirije bez koordinacije sa Moskvom. Zato Rusija upozorava vojnom eskalacijom i prijeti prekidom sporazuma iz Sočija, posebno iz marta 2020. godine, izvodeći operacije bombardovanja.”

„Trenutna vojna eskalacija mogla bi se razviti u potpunu vojnu operaciju ako se Turska ne bude pridržavala ruskih zahtjeva. Ponovno pokretanje sukoba nije teško za Rusiju, pogotovo jer Moskva ima izgovor za takav potez, naime nesposobnost Turske da odvoji umjerenu opoziciju od radikalnih boraca.”

Posjeta sirijskog predsjednika Bašara al-Assada Moskvi 13. septembra postavlja nekoliko pitanja, od kojih je najvažnije hoće li ova posjeta izazvati veće tenzije između Rusije i Turske, ili će otvoriti put većoj eskalaciji u području pod kontrolom sirijske opozicije na sjeverozapadu Sirije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021