Div koji je podigao glavu, ekonomski najmoćnija muslimanska zemlja u svijetu

Dok su Zapadne države uspjele staviti pod kontrolu većinu arapskih država, Pakistan, čak i Tursku kojoj je ekonomski napredak usporen, u tišini u jugoistočnoj Aziji rađa se nova sila, to je Indonezija.

Vjerovatno ne postoji osoba koja danas ne zna kako je Kina najmnogoljudnija država u svijetu sa 1,4 milijarde ljudi. Iza Kine dolazi Indija, na trećem mjestu je Amerika sa 350 miliona ljudi.

Četvrto mjesto zauzima Indonezija, kao država sa najvećom muslimanskom populacijom na svijetu.

Do sada smo Indoneziju znali po zemljotresima, cunamijima, raznim prirodnim katastrofama, ali od sada ćemo je upoznati kao ekonomskog diva koji je podigao glavu.

Indonezija je prva muslimanska država koja je prešla prag od 1 trilion dolara u BDP-u. Nažalost Indonezija je jedina uspjela u tome, iako se Turska godinama nalazi blizu ovog praga.

Predsjednik Indonezije u posjeti Turskoj

Indonezija ima veliki ekonomski potencijal, upravo zbog svoje blizine sa Kinom i Indijom.

Indonezija koja je 86% posto nasljena muslimanskim stanovništvom jedna je od rijetkih država u koju je ljudima sa izraelskim pasošem zabranjen ulaz.

Indonezija je ujedno država koja je prema Izraelu zauzela najstrožije moguće stavove.

Indonezija je otišla i korak dalje pa je na uvoz proizvoda iz Palestine ukinula sve carine.

Indonezija je otočna zemlja koja po procjenama ima 18 hiljada otoka, ali sama država nikada nije izašla sa preciznim informacijama o njihovom broju.

Razlog je što vremenom pojedini od ovih otoka bukvalno nestaju u moru, dok se pojavljuju neki novi, većina ovih otoka su nenaseljna.

Ekonomski rast indonezije iznosi između 5,5% i 7% na godišnjem nivou i prema procjenama međunarodnih ekonomskih stručnjaka, uskoro će se naći među 10 najvećih svjetskih ekonomija.

Predviđa se da će Indonezija ispred koje se nalaze Rusija, Španija, Australija i Meksiko u narednih deset godina ekonomski prestići ove države.

Indoneziji ide u prilog to što nema ozbiljnih konflikata u regiji i geografska bliskost sa Kinom.

Kako su ekonomski rasle države evropske unije, koje su trgovale međusobno i domaće proizvode plasirale na tržišta unutar unije, tim putem idu Kina i Indonezija.

Pakistan, Južna Koreja, Singapur, Malezija i Indonezija sa Kineskom super.silom uhvatile su ozbiljan ekonomski zamah.

Indonezija ima bratske odnose sa Turskom još iz perioda Osmanskog perioda.

Indonezija koja je tehnološki iza Turske, vidi u ovoj državi lidera i budućeg uzora.

Dok Indonezija i Turska osnažuju, paralelno i Islamski svijet postaje snažniji, rađa se nova nada i prilike.

Indonezija koja je 14. po redu najsnažnija vojska u svijetu ima i blisku vojnu saradnju sa Turskom.

Započeti su brojni zajednički projekti u vojnoj industriji između Turske i Indonezije, ali o tome ću u narednim tekstovima detaljno pisati.

Indonezija je posljednjih godina privukla brojne strane investicije, ujedno je na svjetsko tržište izašla sa svojim domaćim proizvodima, čiji broj konstantno raste.

Vojna saradnja između Turske, Indonezije, Azerbejdžana, Katara i Pakistana nosi veliki potencijal. Upravo ove države imaju vojni potencijal da zajednički uspostave savez muslimanskih država.

Autor: Tarık BaşTürk

 

 

 

 

 

 

Podijelite: