Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dendias: Turska mora pregovarati sa susjednim zemljama o nuklearnoj elektrani Akkuyu

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias (Fotografija: Nikos Dendias/Twitter)

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias naglasio je potrebu da Turska postigne sporazum sa susjednim zemljama o izgradnji nuklearne elektrane Akkuyuu

Tweet je objavio na 35. godišnjicu nuklearne nesreće u Černobilu 1986. godine.

“Černobilska katastrofa, najveća nuklearna nesreća u historiji, stalni je podsjetnik na opasnosti koje danas vrebaju”, napisao je ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

“Kao što sam naglasio, Turska mora pregovarati sa susjednim zemljama o nuklearnoj elektrani koja se gradi u Akkuyu,” dodao je Dendias.

Turska je započela sa igradnjom nuklearne elektrane Akkuyu, prve nuklearne elektrane u provinciji Mersin, 2018. godine, a elektrana bi trebala biti završena do 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turske. Projekt vrijedan 22 milijarde dolara, u vlasništvu ruske energetske kompanije Rosatom, našao se na udaru kritika zbog zabrinutosti za okoliš i povećanog oslanjanja Turske na Rusiju.

Dendias je ranije govorio o tome da elektrana Akkuyu ugrožava regionalnu sigurnost, o čemu je razgovarao u telefonskom pozivu s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u februaru ove godine. Dendias je kritikovao Ankaru zbog, kako je nazvao, nespremnosti da podijeli bilo kakve informacije o izgradnji Akkuyuu elektrane.

Izvještaji koji kruže unutar grčkih službi, s kojima je Katimerini navodno upoznat, govore da postoji još jedna opasnost u vezi s turskim nuklearnim programom. Stvaranjem nuklearnih reaktora za proizvodnju energije, Turska stječe i neophodno tehnološko znanje i pristup materijalima koji bi se mogli koristiti za razvoj nuklearnog naoružanja.

Grčki zvaničnici izvijestili su da Turska provodi plan za izgradnju tri nuklearne elektrane. U isto vrijeme, obučava nuklearne inženjere i traži pristup fisivnom materijalu i opremi namijenjenoj civilnoj i vojnoj upotrebi.

“Neke države posjeduju rakete naoružane nuklearnim bojevim glavama i kažu nam da takvo oružje ne možemo nabaviti. To je nešto što ne mogu prihvatiti ”, izjavio je predsjednik Erdogan pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u septembru 2019. godine.

Na Zapadu se vjeruje da su turske diplomatske uvertire i manevri u afričkim zemljama bogatim uranijom, uključujući Niger i Čad, dio njezinih širih nuklearnih ambicija.

Slično tome, grčki i međunarodni analitičari strahuju da je bliskost turskih zvaničnika sa članovima pakistanskog političkog i vojnog establišmenta također dio šireg pokušaja izgradnje Turske kao nuklearne sile, jer je Pakistan jedna od devet zemalja u svijetu koja posjeduje nuklearni arsenal.

U stvari, prema grčkim izvještajima, ugovor kojim bi Pakistan Turskoj pružao tehnološku ekspertizu o izgradnji nuklearnog naoružanja, a potencijalno čak i projektila velikog dometa, bio je predmet sastanka turskih i pakistanskih vojnih zvaničnika u Ankari krajem decembra, navodi grčki Ekathimerini.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021