Demokratski kongresmen pozvao Pencea da smijeni Trumpa s funkcije predsjednika

Demokratski kongresmen Ted Lieu iz Kalifornije (Fotografija: Bill Clark/CQ Roll Call/Getty Images)

Zaista Donald Trump je odvojen od stvarnosti, napisao je kongresmen Ted Lieu na Twitteru

Demokratski kongresmen Ted Lieu iz Kalifornije pozvao je u srijedu američkog potpredsjednika Mikea Pencea da se pozove na 25. amandman Ustava za smjenu predsjednika Donalda Trumpa s funkcije, u jeku protesta u Washingtonu.

“Dragi potpredsjedniče Mike Pence: ‘Morate pokrenuti 25. amandman’. Zaista Donald Trump je odvojen od stvarnosti“, napisao je Lieu na Twitteru.

Njegov poziv uslijedio je u jeku nasilja u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su Trumpove pristalice upali u zgradu Kapitola.

Prema amandmanu, u slučaju smjene predsjednika s funkcije ili njegove smrti ili ostavke, potpredsjednik postaje predsjednik.

Predsjednik se može smijeniti ukoliko potpredsjednik i većina Kabineta utvrdi da on ili ona “nije u stanju izvršavati ovlasti i dužnosti“.

Do upada u Kapitol došlo je kada su u srijedu zastupnici u oba doma Kongresa trebali sazvati zajedničku sjednicu, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik SAD-a.

Nekoliko hiljada ljudi koji su nakon mitinga ispred Bijele kuće krenuli prema američkom Kongresu, probili su barikade i pokušali ući u zgradu.

Nedugo nakon sukoba s policijom, grupa demonstranata je ušla u Senat. Obustavljena je rasprava o Elektorskom koledžu, a potpredsjednik države Pence i zastupnici Kongresa su evakuisani.

Na ulice Washingtona je izašla Nacionalna garda, a gradonačelnica je proglasila policijski sat od 18 sati.

Joe Biden, koji je izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pozvao je pristalice Donalda Trumpa da okončaju napade na američku demokratiju i vladavinu zakona.

Biden se oglasio nakon što je došlo do upada Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa i prekida zasjedanja, ali i nereda koji vladaju u Washingtonu.

Pozvao je na okončanje neviđenih napada na američku demokratiju i vladavinu zakona.

”Predsjednika Trumpa pozivam da se pojavi na TV i ispuni svoju zakletvu, odbrani Ustav i pozove na okončanje ove okupacije”, poručio je Biden.

Podijelite: