Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Danas 60% posto svjetskih sukoba su u muslimanskim zemljama

Pomoćnik predsjednika Turske kaže da muslimanskim zemljama danas više nego ikad treba političkog vodstva i jedinstva.

Glasnogovornik turskog predsjednika izjavio je u petak da se 60 posto sukoba globalno događa u muslimanskim zemljama.

“Šezdeset posto sukoba u svijetu danas se događa u muslimanskim zemljama. To mora biti teška lekcija za sve nas”, rekao je Ibrahim Kalın, govoreći na seminaru održanom u strateško-ekonomskom i socijalno-istraživačkom centru za islamske zemlje (SESRIC) ) u Ankari.

Centar je dio Organizacije za islamsku saradnju (OIC).

Kalin je rekla da većina muslimanskih zemalja postaje igralište za političke ratove. “Zašto? Zato što nam nedostaje jedinstvo koje nam je potrebno”, dodao je on.

Kalin je rekao da postoje planovi za podjelu muslimanskih zemalja, međutim, okrivljavanje drugih za vlastite probleme muslimana je vrlo lako za napraviti.

“Mi zaista moramo da se pozabavimo svojim pitanjima”, dodao je on.

Kalin je rekao da se mnogo toga može uraditi pod okriljem OIC-a. “Muslimanskim zemljama je potrebno političko vodstvo … potrebno im je jedinstvo više nego ikada”, rekao je Kalin.

Dodao je da muslimanski svijet nije toliko siromašan koliko mnogi misle.

Kalin je rekao da muslimani imaju “ogromne” prirodne resurse i najmlađe stanovništvo na svijetu. U odnosu na Evropu i SAD, muslimanski svijet je mnogo mlađi, rekao je on.

“Dakle, imamo ogromne ljudske resurse koje moramo iskoristiti”, rekao je Kalin. “Problem je u tome što se ne bavimo ovim resursima na pametan način.”

Kalin je rekao da sadašnji globalni poredak ne daje pravdu ili pravednu raspodjelu bogatstva.

Rekao je da je jaz između bogatih i siromašnih u prošlosti bio uži nego što je to danas i to otvara pitanje pravde.

“Nema mira bez pravde. Nema održivog mira bez pravde i pravičnosti. Bilo da govorite o palestinskom pitanju ili govorite o muslimanima u Mjanmaru ili siromaštvu u Africi”, dodao je Kalin.

Generalni direktor SESRIC-a, ambasador Musa Kulaklikaya, također je govorio o visokim principima mira i tolerancije s kojima je islamska religija došla.

“Islam je religija mira i tolerancije, stalno zauzimajući stranu svjetskog mira i globalne pravde”, rekao je on.

Kulaklikaya je napomenuo da se OIC do sada dokazao kao jedan od najuspješnijih projekata u islamskom svijetu, ali, “ovaj projekat se suočio s poteškoćama u odgovoru na sve veće sigurnosne izazove 21. stoljeća”.

Što se tiče glavnog cilja seminara, izjavio je on, cilj nam je da se pozabavimo ovim poteškoćama i nekim nedavnim istraživanjima SESRIC-a fokusiranim na „postizanje mira i sigurnosti u zemljama OIC-a“.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021