Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Da li su rusko-egipatske pomorske vojne vježbe u Crnom moru poruka za Ankaru?

TCG Fatih (F-242) (Fotografija: U.S. Dept. of Defense)

Po prvi put egipatska mornarica održava zajedničke vježbe u Crnom moru s Rusijom, u vrijeme eskalacije napetosti s Turskom

Rusko ministarstvo odbrane najavilo je 10. oktobra da će ruske pomorske snage prvi put izvesti zajedničke vježbe sa egipatskom mornaricom u Crnom moru, koje graniči s nekoliko zemalja, uključujući Tursku, jednog od glavnih egipatskih rivala u regiji.

Vojni stručnjaci vjeruju kako je zajednička pomorska vježba sa Rusijom “kvalitativni skok u pokazivanju sile između Kaira i Ankare”, što dodatno podstiče napetost između dvije zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane je u izjavi od 10. oktobra objavilo da su se vojne delegacije iz Egipta i Rusije sastale u ruskom gradu Novorossiysk, kako bi se pripremile za zajedničke vježbe nazvane “Most prijateljstva – 2020”.

Ministarstvo je napomenulo da pomorske vježbe imaju za cilj “ojačati i razviti vojnu saradnju između egipatske i ruske mornarice u interesu sigurnosti i stabilnosti na moru”.

“Taktičke skupine ratnih brodova Crnomorske flote ruske mornarice i egipatske mornarice, uz podršku zračnih snaga, izvest će zajedničke zadatke za zaštitu morskih ruta od raznih prijetnji,” kaže se u saopštenju.

General-major Jamal Mazloum, vojni stručnjak i savjetnik na Visokoj vojnoj akademiji Nasser, rekao je za Al-Monitor da su pomorske vježbe u Crnom moru, koje su prvi put održane u ruskim teritorijalnim vodama, komplementaran korak vježbe Most prijateljstva – 2019. koja se je prošle godine održala u Sredozemnom moru.

„Egipat će imati više koristi od ovih pomorskih vježbi, jer će se održavati na udaljenosti od 3.000 kilometara od Egipta, i u zatvorenim vodama Crnog mora, daleko od mediteranskog zračnog prostora. Ovo je međunarodna izložba moći egipatske vojske i mornarice nakon brojnih modernizacija i novog uvedenog oružja ”, rekao je Mazloum.

Od dolaska na vlast predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija, Egipat je ojačao svoje vojne sposobnosti, posebno kada je u pitanju mornarica

Sisijev režim je kupio četiri podmornice klase mod 209/1400 njemačke proizvodnje, dva francuska amfibijska desantna broda klase Mistral i fregatu FREMM.

Tarek Fahmy, profesor međunarodnih odnosa sa univerzitetu u Kairu, rekao je za Al-Monitor da egipatsko-ruska vježba u Crnom moru šalje neizravnu poruku Ankari, jer dolazi u vrlo kritičnom trenutku i ima za cilj suočavanje s turskim kolonijalnim ambicijama.

Napetosti između Egipta i Turske su eskalirale nakon što je Ankara, u novembru 2019. godine, potpisala sigurnosni i pomorski memorandum o razumijevanju s libijskom Vladom nacionalnog sporazuma (GNA). Sporazum su odbacili Egipat i nekoliko drugih zemalja u regiji istočnog Mediterana. Turska je također ponudila vojnu pomoć svom savezniku Fayezu al-Sarraju, šefu vlade GNA.

Turska podrška u Libiji drastično je promijenila tok borbi, budući da se pučistički general Halifa Haftar, iza kojeg stoji Kairo, suočio s nizom neuspjeha u svojoj ofanzivi protiv GNA u Tripoliju. Kairo je na turske poteze odgovorio prijetnjom otpočinjanja vojne intervencije u Libiji ako pro-vladine snage prijeđu liniju Sirta i al-Jufre.

Egipat je tvrdio da ovo pitanje spada u opseg njegove nacionalne sigurnosti, kako neće dopustiti da snage GNA i milicije koje podržava Turska pređu ovu liniju. Nakon toga, u augustu je najavljen prekid vatre.

Fahmy kaže da: „Vježba šalje preventivnu poruku odvraćanja Turskoj ili bilo kojoj drugoj strani koja prijeti egipatskoj nacionalnoj sigurnosti, pri čemu se Egipat može kretati u strateškim pomorskim područjima izvan Sredozemlja i u kontaktu s vitalnim područjima od interesa za Tursku.

“Vježbe su podsjetnik da je egipatska vojska došla na prag Istanbula u 19. stoljeću i spremna je to ponoviti. ” Izjavio je Tarek Fahmy.

U međuvremenu, rekao je da je vježba također ruska poruka Ankari da se ne može kretati ni u jednom od područja od strateškog značaja za Moskvu, a da ona na to neće poduzeti protumjere u strateškim područjima Turske.

U tom kontekstu, Fahmy je ukazao na tekuće sukobe između Armenije i Azerbejdžana i napetosti u regiji istočnog Mediterana.

14. oktobra ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izrazio je neslaganje Moskve s Turskom, oko sukoba u Nagorno-Karabahu

U međuvremenu, ruska najava pomorske vježbe naišla je na službenu egipatsku šutnju.

Mohammed Soliman, nerezident sa Instituta za Bliski istok, vjeruje da šutnja Kaira šalje poruke Ankari da ne traži nikakvu eskalaciju u svjetlu relativnog napretka u libijskim pregovorima kojima posreduje Kairo.

Kairo je pojačao napore na okupljanju libijskih stranaka i u jednom mjesecu ugostio tri libijske delegacije, uključujući predstavnike GNA, s ciljem postizanja rješenja krize.

Najnovije rasprave održane su u Kairu 11. i 13. oktobra između delegacija koje su predstavljale libijski Zastupnički dom i libijskog Visokog državnog vijeća.

Ipak, Soliman tvrdi da Most prijateljstva – 2020 u Crnom moru znači da su ratni brodovi egipatske mornarice ušli u stratešku dubinu Turske.

“Ovo je poruka iz Kaira da na poteze Turske u Libiji može odgovoriti kretanjem u srcu turske dubine”, rekao je.

Ovaj potez se poklopio sa turskim najavama da će započeti testiranje svojih proturaketnih odbrambenih sistema S-400, ruske proizvodnje, od 13. do 16. oktobra.

„Ovo pokazuje zabrinutost Ankare zbog implikacija egipatskih vojnih jedinica koje prelaze turski Bosforski moreuz. Turska je izvodila vojne vježbe istovremeno s Rusijom i Egiptom, kao simboličan odgovor na egipatsko-ruske vježbe ”, napomenuo je Soliman.

Izvor: Al Monitor

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021