Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Da li su Egipat i Rusija dopremili protuzračne sisteme S-300 i S-400 u Libiju?

S-300 ruski protuzračni sistem

Radio France Internationale (RFI) potvrdio je postoje određeni računi na Twitteru, bliski egipatskim vlastima, koji kažu da je Kairo poslao ruski protuzračni sistem S-300 u Ras Lanufu, grad na libijskog obali.

RFI je dodao da su egipatske vlasti diskretne po pitanju vijesti o upućivanju ruskog sistema protuzračne odbrane u Libiju, dodajući da je Egipat prošlog februara na granici s Libijom rasporedio devet protuzračnih sistema S-300.

Radio France Internationale je naznačio da su u objavljenim fotografijama iz Ras Lanufa u Libiji, u blizini naftne luke, prikazani radari i raketni lanseri koje koriste protuzračni sistemi S-300, dodajući da su slični sistemi mogli biti raspoređeni u Sirtu i Jufri ,

Američki časopis “Forbes” objavio je da je Rusija ranije mogla rasporediti napredni protuzračni sistem S-400 u Libiji, rekavši da vojni analitičari pokušavaju ispitati situaciju na osnovu detalja na temelju fotografija sa društvenih mreža koje prikazuju radar i lansere raketa u Ras Lanufu.

“Ovo bi mogao biti poznati S-300 ili još napredniji protuzračni sistem S-400. Ako se ispostavi tako, to bi moglo donijeti prevagu u korist Rusije i njenih lokalnih saveznika protiv snaga GNA.” Objavio je Forbes.

Vojni stručnjaci napominju da navodno raspoređivanje prati nedavni let ruskog teretnog aviona An-124 do libijske zračne baze Al Khadim. Dalje napominju da su takvi teški teretni avioni potrebni za transport S-300 ili S-400 i svih njihovih dijelova.

An-124

Naglašavaju kako Il-76 transportni avioni koje regularno koristi ruska vojska i Wagner za letove u Libiju, nisu dovoljno veliki da transportuju S-300/S-400 i njihove dijelove.

Prošlog jula Američka vojna komanda u Africi (AFRICOM) saopćila je kako ima dokaze o ruskoj vojnoj prisutnosti u Libiji, rekavši da ima slike vojne opreme grupe Wagner na liniji fronta u Sirtu, i da je Rusija dala Haftarovim snagama borbene avione i vojna vozila, kao i protuzračne sisteme.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021