Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Da li su bolji odnosi između Turske i Izraela u sadašnjim okolnostima mogući?

Fotografija od 29. juna 2016. prikazuje tursku i izraelsku zastavu u turskoj ambasadi u Tel Avivu (Fotografija: EPA / ABIR SULTAN)

U pozitivnom, ali opreznom signalu, Izrael je nominirao ambasadoricu Iritu Lillian za otpravnika poslova svoje ambasade u Ankari

Ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi dodijelio je ambasadorici Iriti Lilliani mjesto otpravnika poslova u izraelskoj ambasadi u Ankari 4. februara.

Lillian će zamijeniti Roeyja Gilada, koji je napustio Ankaru 31. decembra. Irita Lillian je prethodno vršila dužnost Izraelskog ambasadora u Bugarskoj i smatra se jednom od glavnih diplomata ministarstva; ona je visoko profesionalna i ekspert za Tursku. Kao takva, njezino imenovanje u Ankari – čak i ako je privremeno – pozitivan je signal za Tursku u tome što je Izrael zainteresiran za rehabilitaciju bilateralnih veza.

Ipak, to je vrlo oprezan pozitivan signal. Početkom decembra, Ankara je imenovala novog ambasadora u Izraelu, nakon dvije godine. Novi ambasador Turske, Ufuk Ulutas, studirao je hebrejski jezik u Jerusalemu.

On nije karijerni diplomata, već stručnjak za regiju i očito ga cijeni predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Ali čak i nakon ove odluke Erdogana, Izrael nije imenovao novog ambasadora u Ankari. Umjesto toga, ambasada će nastaviti raditi kao i protekle dvije godine – bez stalnog šefa misije.

Zanimljivo je da je Ankara već prije imenovanja Ulutasa povukla nekoliko poteza koji nose poruku zbližavanja.

Institut Moshe Dayan u Tel Avivu je 7. decembra objavio izuzetan članak pod naslovom “Izrael je turski susjed preko mora: razgraničenje područja pomorske jurisdikcije između Turske i Izraela“.

U članku kojeg je napisao penzionisani admiral turske mornarice i profesor Cihat Yayci, bliski Erdoganov saradnik, sugerira se da dvije zemlje ponovno trebaju razgovarati o razgraničenju pomorskih granica.

Nakon članka uslijedile su pozitivne izjave visokih turskih zvaničnika o Izraelu, koje su kulminirale izjavom samog Erdogana 25. decembra. Turski predsjednik rekao je novinarima da bi Turska voljela imati bolje veze s Izraelom. Također je rekao da će se bilateralni obavještajni kontakti vjerovatno nastaviti.

Krajem devedesetih godina Izrael i Turska uspostavili su strateški, sigurnosni savez. Ali još od incidenta Mavi Marmara 2010. godine, a još više od rata u Gazi 2014. godine, bilateralne veze su se pogoršale

Erdogan je zamjerio Izraelu i oštro kritizirao njegovu vladu. Stoga je njegov najnoviji diplomatski zaokret prihvaćen u Jerusalemu s velikom dozom skepticizma.

Istaknuti istraživač Hay Eytan Cohen Yanarocak radi u Jerusalimskom Institutu za strategiju i sigurnost. U izjavi za Al-Monitor rekao je da zahvaljujući sporazumima o normalizaciji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom Izrael sada uživa diplomatske manevarske sposobnosti bez presedana.

“Održavanje korektnih i funkcionalnih odnosa s Turskom važno je bogatstvo izraelske nacionalne sigurnosti. To je sigurno. Ali Abrahamov sporazum promijenio je geopolitičku strukturu u regiji. Izrael više nije izolirana država na Bliskom istoku, kao što je bio prije. Turska se mora pomiriti s novom situacijom,” dodao je.

Proteklih godina Izrael je bio taj koji je želio rehabilitirati veze s Turskom, ali ta se situacija promijenila. Turska je sada ta koja nastoji popraviti odnose sa Izraelom. Ipak, takav postupak neće biti lak. Ubrzo nakon što je imenovan, Aškenazi je kritizirao Tursku zbog toga što je dopustila slobodno djelovanje Hamasa u Istanbulu.

Izrael je također kritizirao Tursku jer je nekim od članova Hamasa ponudila putne isprave. Stariji diplomati izjavili su za Al-Monitor da je protjerivanje članova Hamasa iz Turske praktično neizostavan uvjet Izraela za rehabilitaciju veza.

To je rečeno, 30. decembra, Ashkenazi je sazvao međuministarski sastanak na kojem je bilo njegovo osoblje, ljudi iz Ministarstva odbrane i predstavnici Mossada i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Svrha sastanka bila je procijeniti ozbiljnost turskih napora za zbližavanje.

Sastanak je navodno završen preporukama za razborit napredak prema Ankari.

Izraelu je jasno da se Ankara nije iznenada okrenula pokušajima saradnje sa jevrejskom državom, već je pokušavala poboljšati svoju poziciju uoči preuzimanja dužnosti američkog predsjednika Džoa Bajdena

Cohen Yanarocak je napomenuo da je Turska zabrinuta za svoje buduće odnose sa Bidenovom administracijom. Za vrijeme svoje predizborne kampanje Joe Biden je najavio da će podržati Erdoganove protivnike.

Nedavne američke kritike zbog postupanja turskih vlasti protiv demonstranata na Univerzitetu Bogazici dodatno zabrinjavaju Ankaru. Turska se nada da bi relaksacija odnosa s Izraelom moglo pomoći da se poprave odnosi sa Sjedinjenim Državama.

Turska državna novinska agencija Anadolu objavila je nedavno popis Jevreja u novoj administraciji Bidena i obilježila ih izraelskom zastavom.

“Novinska agencija napisala je da su Židovi prezastupljeni u novoj administraciji Bidena. To znači da u očima Turske put za poboljšanje veza s Washingtonom prolazi kroz Jerusalem”, naglasio je Cohen Yanarocak.

Međutim, promišljena izraelska reakcija na turske napore za zbližavanje i insistiranje na protjerivanju Hamasovih članova nisu dobro primljeni u Ankari.

31. januara jedan neimenovati turski zvaničnik je izjavio:

“Trebali bi prestati igrati igre.”

“Iznad svega, zahtijevaju okončanje stvari koje ne postoje. U Turskoj ne postoji takva tajna ćelija Hamasa koja provodi kibernetičke napade. Imamo vođe Hamasa koje je Izrael poslao u Tursku kao dio razmjena zarobljenika u sklopu (dogovora) Gilad Shalit, ” izjavio je turski zvaničnik.

Cohen Yanarocak dodao je da Izrael nije uvjeren turskim negiranjem postojanja Hamasovih ćelija u Istanbulu. Tvrdi da Abrahamovim sporazumom Izrael sada može sebi dopustiti da uslovljava normalizaciju diplomatskih odnosa s Turskom i traži uskraćivanje podrške Hamasu. Za Izrael je to legitiman zahtjev.

Mnogi turski stručnjaci koji se bave tematikom odnosa između Izraela i Turske smatraju kako je Turska izabrala pogrešan momenat za zbližavanje sa Izraelom. Turska se trenutno nalazi u usamljena u Istočnom Mediteranu, te vjeruje kako će se naći pod snažnim američkim pritiskom u narednim mjesecima.

Znajući to Izrael, koji je normalizovao svoje odnose sa Zaljevskim državama, koji više nije izoliran i nalazi se u nikada boljem položaju u odnosu na Ankaru, koristi situaciju i traži velike ustupke od strane Ankare.

Izvor: Al-Monitor

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021