Connect with us

Hi, what are you looking for?

Načelnik Generalštaba izraelske vojske. general-potpukovnik Aviv Kohavi pridružuje se jedinicama komandosa na zajedničkoj vježbi 2020. godine. (Foto: IDF)

Bliski istok

Da li se Izrael krije iza eksplozija u iranskoj fabrici za proizvodnju dronova?

Najmanje devet osoba je ozlijeđeno u eksploziji u iranskoj fabrici, u kojoj se navodno proizvode i dronovi. Izraelski zvaničnici su mjesecima unazad najavljivali “prebacivanje rata protiv Irana na iranski teritoriji”


Najmanje devet ljudi je ozlijeđeno u eksploziji u nedjelju, u fabrici za proizvodnju eksplozivnih materija u iranskoj centralnoj provinciji Isfahan, izvijestila je novinska agencija ISNA.

Eksplozija se dogodila u postrojenju hemijske industrije, u fabrici Sepahan Nargostar u 4 sata po lokalnom vremenu zbog “nejasnih razloga koji se još istražuju”, rekao je Mansour Shisheforoush, šef pokrajinske organizacije za krizno upravljanje.

Devet tvorničkih radnika povrijeđeno je i prebačeno u bolnicu, dodao je. Rekao je da je na mjestu događaja bilo nekoliko istražnih timova koji su nastojali utvrditi uzrok eksplozije. Postrojenje se nalazi oko 45 kilometara sjeverozapadno od grada Isfahana.

Kompanija proizvodi “industrijsko-komercijalne eksplozivne materijale” i osnovana je 1941. godine, navodi se na njenoj web stranici.

Prema informacijama koje je objavio The Guardian, fabrika proizvodi i dronove. Eksplozija dolazi nekoliko dana nakon što je premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak rekao da je bespilotnu letjelicu koju je oborila izraelska vojska, ranije ove sedmice, lansirao Iran i naoružao je eksplozivom. Prema izjavi premijera, dron je proizveden od strane Irana, a iranske snage su ga lansirale prema Izraelu sa teritorije Sirije ili Iraka.

Netanjahu je optužio Iran za pružanje podrške i tehničke pomoći palestinskim grupama na cijelom Bliskom istoku, uključujući palestinski Islamski džihad, koji većinu sredstava prima iz Teherana, kao i Hamas, koji također dobiva oružje i drugu pomoć od Irana.

Nova iranska bespilotna letjelica pod nazivom “Gaza”, koju su predstavili zvaničnici iranske revolucionarne garde (Foto: Sepahnews)

Iranska revolucionarna garda u petak je predstavila novi borbeni dron nazvan “Gaza” u znak počasti Palestincima, izvijestili su brojni mediji, nekoliko sati nakon što je na snagu stupio prekid vatre između Izraela i palestinskih grupa. Nije bilo odmah jasno gdje je proizveden dron.

Dron je imenovan u “vječnu čast onima koji se danas (u Gazi) suprotstavljaju invaziji i agresiji cionista”, izjavio je zapovjednik iranske revolucionarne garde, general-major Hossein Salami na ceremoniji događaja, prenosi SepahNews.

Izraelski tajni rat protiv Irana će se intenzivirati nakon sukoba u Gazi

Visoki oficir izraelske vojske priznao je u martu da Izrael planira sukobe s Teheranom prebaciti na iransku teritoriju. General-major Tal Kalman, koji je na čelu nove uprave izraelske vojske, govoreći o ovaj temi, rekao je da će izraelska vojska pojačati svoje sposobnosti tajnih udara u Iranu.

Kasnije je vodeći izraelski vojni analitičar izjavio da će Izrael morati češće izvoditi tajne operacije u Iranu, umjesto da se zadovolji sporadičnim napadima Mossada. “Izraelska vojska mora igrati veću ulogu kako bi ova tajna kampanja bila efikasnija,” napisao je prethodno Alon-Ben David.

Rat u Gazi je pokazao da su Hamas i Islamski džihad značajno pojačali svoju raketnu snagu, uz pomoć Irana. Vođe Hamasa su to otvoreno priznale i zahvalili Teheranu na jačanju njihovog vojnog arsenala.

Očekuje se da će Izrael usvojiti agresivniju doktrinu prema Palestincima u Gazi, te će oštrije uzvratiti na buduće raketne napade. Međutim, Izrael će vjerovatno također težiti izravnom udaru na Iran, u pokušaju da poremeti i obeshrabri iransko finansiranje i naoružavanje palestinskih elemenata u Gazi i na drugim lokacijama.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Vijesti

Iran je frustriran azerbejdžanskim vojnim partnerstvom sa Turskom i Pakistanom, te teškim porazom Armenija koja važi za glavnog iranskog regionalnog partnera. Teheran je u...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021