Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Da li eruptira novi Perzijsko-Arapski rat? Koristeći Iran, ciljaju Tursku! Tokovi novca dva Arapska prijestolonasljednika vode ka Turskoj…

Američka mornarica objavila je u petak izjavu: “Iran može napasti naftne tankere u Persijskom zalivu.” Dva dana kasnije, u nedjelju, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izvijestili su da su četiri teretna broda “sabotirana”. Dvije arapske zemlje i američki izvori tvrdili su da su četiri teretna broda UAE napadnuta iz luke Al Fujaira, i ukazali na Iran kao metu.

“Druga velika laž” u “Velikoj igri”

Danima su se u SAD-u, Izraelu, Saudijskoj Arabiji i UAE-u mogu primijetiti nevjerojatni razvoji situacije. SAD, koje su pojačale embargo na naftu i ukinule oslobađanje od odgovornosti za osam zemalja – uključujući Tursku – odmah su rasporedile nosače aviona, raketne sisteme, brodove za napad, flote zrakoplova uključujući flote F-35, bolnički brod sa kapacitetom od 1.000 osoba u regiju. SAD tvrdi da su primili obavještajne podatke o tome da će Iran pokrenuti mogući napad.

Američki državni sekretar potom je u dva navrata presjekao svoje posjete u inostranstvu i vratio se u svoju zemlju rekavši: “Moram biti u Washingtonu.” Međutim, ovi obavještajni podaci vrlo sliče tvrdnjama prije invazije na Irak da je Sadam Husein imao hemijsko oružje i da se proizvodi čak i mobilno hemijsko oružje.

Tada su Džordž Buš, Toni Bler i Kolin Pauel prevarili cijeli svijet dok su izlagali na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. A ova velika laž je priznata tek nakon podjele Iraka. Na osnovu takozvanih “obavještajnih podataka”, počele su pripreme poput onih koje su se dogodile prije invazije Iraka. Iste pripreme su u toku i u Izraelu, Saudijskoj Arabiji i UAE.

Sukobit će Perzijski sa Arapskim nacionalizmom

SAD su zemljama koje su uvozile iransku naftu poručile: “Sada ćete kupovati naftu iz Saudijske Arabije.” Amerika je također vršila pritisak na administraciju Bagdada da se distancira od Irana.

Kao što svi pitaju pitanje od milion dolara: “Šta spremaju?” Intervencije iz Libije do Jemena, od vojnog udara u Sudanu do sjevera Sirije, preko Emirata i Saudijske Arabije…

Izgleda da smo suočeni sa novom perzijsko-arapskom krizom. Pokreće se nova era koja će cijeli region dovesti u beskrajne ratove kroz perzijski i arapski nacionalizam. Naravno, ovaj rat će se promovisati kroz religiju, kroz sekte. Promovisat će se kroz saudijski sunizam i iranski šiizam. Muslimanski svijet će biti osuđen na hegemonijski rat, kolonijalni rat između dva identiteta. SAD, Izrael i njihovi zapadni partneri sa zadovoljstvom će gledati kako muslimanski svijet iznutra gori.

Izdaje dva Arapska prijestolonasljednika će uništiti islamski region

Nakon ratova u Iraku i Siriji, SAD-Izrael-Velika Britanija osovina sada formira infrastrukturu za šire krize sa frontom Iran-Saudijska Arabija. U toku su pripreme za uništenje i Irana i arapskog svijeta preko prinčeva prijestolonasljednika iz UAE i Saudijske Arabije koji su već otišli predaleko.

Takve tenzije su odavno izgrađivane. Intervencije kroz UAE i Saudijsku Arabiju, pokušaji da se redizajnira region, svi su smatrani kao različiti primjeri. Velika izdaja Palestine i Kudsa promovisana kao “Dogovor stoljeća”, napadi na vladajuću vladu u Libiji preko američkog čovjeka, Haftara, na posljednji vojni udar u Sudanu, bili su prvi koraci velikog redizajniranja regiona.

Zajednička tačka u svakoj od ovih regionalnih intervencija je suprotstavljeni stav Turske. Oni interveniraju svugdje gdje Turska ima uticaj. Činjenica da se svi događaji razvijaju na takav način da se ograniči kretanje Turske tokom priprema za rat sa Iranom treba da nas sve upozori.

Kao što je vježba “Morski vuk” provedena na tri mora odjednom, Turska bi trebala ponovno odrediti svoju cijelu odbranu i napraviti odgovarajuće pripreme.

Šta nas očekuje u fazi projekta u Turskoj? Šta rade špijuni arapskih država u Turskoj?

Turska je u središtu trenutnih aktivnosti koje obuhvataju Sjevernu Afriku i Sudan, Siriju i Perzijski zaljev. Razlog zbog kojeg je Turska u tom smislu ciljana, razlog zbog kojeg Tursku opkoljavaju, prave ekonomski pritisak na nju i čine napore da Tursku stave na koljena formiranjem lokalnih i stranih koalicija je taj veliki projekt. Zato što se karta kojoj se Turska protivi nikada neće dogoditi. Dakle, Turska je veliki cilj. Turska faza ovog regionalnog dizajna je prilično ozbiljna.

Intervencije na izborima 31. Marta u Turskoj, nove glasine o državnom udaru, formiranje ogromne koalicije da se sruši predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, pripreme za “unutrašnju operaciju” prebacivanjem novca iz UAE-Saudijske Arabije u Tursku, sve je to finalna faza projekta skovanog da se iznutra spriječi rast Turske i ujedinjenje islamskih naroda.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021