Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Da li će Turska primijeniti “libijski model” sa Gazom, rizikujući direktni sukob sa Izraelom?

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, sa šefom Hamasa, Ismailom Hanijehom (FOTO: Predsjednička press služba)

Prema konceptu koji su predstavili turski mediji, vjerovatno uz podršku vlade, tvrdi se da Turska može potpisati sporazum s Palestincima i pružiti im vojnu podršku sa mora


Turski list Yeni Safak objavio je u ponedjeljak, na svojoj naslovnici, da bi Turska mogla primijeniti “libijski model” protiv Izraela, potpisivanjem sporazuma s Hamasom koji upravlja Gazom, o pristupu vodi i energetskim pravima s palestinske obale. Model se temelji na sporazumu koji je Turska potpisala sa vladom Libije u 2019. godini, što je rezultiralo time da je Turska poslala svoje snage i dronove u Libiju, kako bi direktno pomogla međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

Prema konceptu koji su objavili turski mediji, vjerovatno uz odobrenje vlade, tvrdi se da Turska može potpisati sporazum s Palestincima i povećati im vojno-sigurnosnu podršku sa mora. To bi Izrael i Tursku dovelo na ivicu vojnog sukoba. Turska je ugostila lidere Hamasa i otvoreno im pruža diplomatsku i međunarodnu podršku, što izaziva glavobolje u Izraelu. Turski potencijalni plan povezivanja obala Turske i Gaze naštetio bi planovima izraelskog plinovoda sa Kiprom i Grčkom.

Granice turske ekskluzivne ekonomske zone prema pomorskom konceptu pod nazivom “Plava domovina” i potencijalni koridor sa Gazom

Cilj Turske bio je odbacivanje grčkih i kiparskih pretenzija na ekskluzivne ekonomske zone i blokove pomorskih područja za istraživanje energije, te stvaranje turske “Plave domovine” koja zauzima veliki dio Istočnog Mediterana oko Kipra, grčkih ostrva i sada potencijalno blizu Izraela.

Turska planira povući liniju od turske obale direktno do Gaze, stvarajući direktni koridor. To bi odsjeklo Izrael od Grčke i plinovod koji Izrael, Grčka i Kipar žele graditi

Novi pristup Turske palestinskom pitanju, i potpisivanje sporazuma s Hamasom ili palestinskom vladom, kao i preuzimanje kontrole nad palestinskim vodama blizu Izraela, gotovo neizbježno vodi ka širem sukobu između Izraela i Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jedan je od vodećih svjetskih kritičara izraelske politike. Njegov najnoviji cilj je izolirati Izrael, i okupiti širu koaliciju država koja bi podržala njegovu ideju slanja međunarodnih trupa u Palestinu. Erdogan, uprkos svim nesuglasicama, telefonirao je i sa iranskim predsjednikom i razgovarao o zajedničkim koracima protiv Izraela.

Smatra se da je ideja o “Plavoj domovini” na obalama Gaze, koju je objavio provladin list, probni balon i prijetnja za Izrael, i eventualna najava narednih turskih koraka, ukoliko Izrael ne zaustavi sukobe protiv Palestinaca. U članku se navodi da bi sporazum poput onog sa Libijom, ali ovaj put sa Palestincima, povećao međunarodno priznanje Palestine” i omogućio stvarnu podršku Palestincima.

To bi Turskoj omogućilo da se suprotstavi izraelskoj blokadi Gaze. Turska je 2010. godine poslala aktiviste IHH na humanitarnom brodu Mavi Marmara da pokušaju probiti blokadu do Gaze. Međutim, odgovor izraelske komande rezultirao je smrću deset Turaka. Izrael je, predviđajući potencijalno ovu situaciju, krenuo u nabavke novih njemačkih korveta klase Sa’ar 6 za odbranu svoje ekskluzivne ekonomske zone.

U međuvremenu, Hamas u Gazi je pokušao izgraditi bespilotne podmornice i raketama napadati plinske platforme na moru u blizini obala Aškelona, navode izraelski mediji. Ovo je očito ekonomski rat i osmišljen da ospori izraelske energetske ciljeve. U objavljenom članku se tvrdi da je Turska 2011. godine potpisala sporazum sa sjevernim Kiprom. Tvrdi se da Turska može potpisati sporazume s vladama koje međunarodna zajednica ne priznaje. To vjerovatno znači Hamas. Članak navodi Gazu kao entitet i uspoređuje je sa Tajvanom.

„Može se stvoriti i pozicija kao u Libiji. Ovdje izraelski faktor nije prepreka sporazumu. Ako Palestina može postati članom Istočnog mediteranskog foruma za plin (East-Med), ona također može potpisati sporazum s nama. Članstvo u EastMed forumu pokazatelj je da je Palestina sama po sebi međunarodna jedinica s obalom u Istočnom Mediteranu. Takav sporazum mogao bi preokrenuti igru u našu korist. To će za nas biti strateški šahovski potez. ” Turska stoga predlaže korištenje palestinskog članstva u plinskom forumu za osujećivanje izraelskih odnosa s Grčkom i Kiprom i postizanje turskog cilja.

Ono što možda još dodatno brine Izrael jeste vojno-sigurnosna saradnja Turske i Pakistana u Istočnom Mediteranu. Naime, u prošlosti je pakistanska mornarica izvodila vojne vježbe sa turskom mornaricom unutar Istočnog Mediterana, što je pokazatelj kako je Pakistan možda zainteresovan pružiti direktnu podršku turskoj inicijativi.

Pojedini analitičari smatraju kako bi ovakav scenarij, u kojem Turska pronalazi sopstveni geopolitički interes, mogao postati posljednji izlaz za spas Gaze ali i samih interesa Turske u Istočnom Mediteranu.

Izvor: Yenisafak/Jerusalem Post

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021