Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Da li će SAD nabaviti ruski S-400? Američki senat napravio nacrt zakona o nabavci S-400

Napredni ruski sistem protuzračne odbrane S-400 (Foto:

U nacrtu zakona američkog senata našao se prijedlog o kupovini ruskog S-400, koji je iz Rusije nabavila Republika Turska.

U prijedlogu zakona koji je napravio američki senat, američka vojska dobila bi ovlaštenje za kupovinu sistema protuzračne odbrane S-400 Triumf, koji se nalazi u inventaru oružanih snaga Turske, a isporučen je iz Rusije. SAD na ovaj način pokušava riješiti svoje nesuglasice sa Turskom.

Međutim, turska strana se još uvijek nije oglašavala po ovom pitanju.

Nacrt zakona govori o tome kako je potrebno obezbijediti novac kroz američki vojni budžet, s kojim bi bile izvršene nabavke S-400 sistema. Nacrt zakona još govori o tome kako sredstva koja bi SAD uplatile Turskoj, ne mogu biti iskorištena za druge nabavke naoružanja, za koje SAD smatra da su nespojivi sa NATO savezom.

Orginalni tekst nacrta zakona možete naći ispod:

SEC. 114. PROCUREMENT OF S-400 AIR DEFENSE MISSILE SYSTEM 

                   FROM REPUBLIC OF TURKEY.

       (a) Authority.–Subject to subsection (b), such sums as may be necessary are authorized to be appropriated for the Army for “Missile Procurement, Army” for the purchase of an S-400 missile defense system.

       (b) Certification Requirement.–The authority to purchase an S-400 missile defense system under subsection (a) is subject to a certification by the Government of Turkey to the Secretary of Defense and the Secretary of State that the proceeds of such purchase will not be utilized to purchase or otherwise acquire military apparatus deemed by the United States to be incompatible with the North Atlantic Treaty Organization.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021