Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Da li će cionistički lobiji uspjeti uvući Rusiju i Tursku u sukob?

Još prije turske vojne operacije Rusija, Izrael i Amerika sklopile su tajni dogovor oko podjele Sirije, danas zajedno pokušavaju uvući tursku vojsku u sukob iz kojeg kao pobjednik neće izaći.

Ali pogledajmo šta se događa u Evropi, u Evropi ovih dana teroristi PKK širom Njemačke, Velike Britanije, Holandije podigli su javnu pobunu i proteste. Zašto?

Zbog toga što Amerika nije bila jedina koja je izdala teroriste, i Evropa je slično uradila, svi nijemo posmatraju tursku vojnu operaciju.

Teroristi PKK očekivali su da će početkom turske vojne operacije avioni evropske koalicije poletiti prema Turskoj u napad ali šta se dogodilo? Njemački ministar odbrane šalje “Molbu“ Turskoj uprkos prijetnjama sankcijama.

Turska je uzela u računicu mogućnost da će je joj Zapadne države uvesti sankcije, mnoge evropske države su već obustavile prodaju naoružanja Turskoj.

Ali pogledajmo to iz perspektive Saudijske Arabije koja godinama ubija djecu u Jemenu, ipak Evropa šuti i još uvijek prodaje oružje.

Šta će Putin učiniti ili šta može učiniti za teroriste?

Cionistički lobiji koji ima snažan uticaj u Americi, istovremeno je jako snažan i u Rusiji. Pogledajte samo načine na koje Benjamin Natanjahu odlazi u Rusiju nenajavljen, kaže stigao samo stigao sam i sretne se sa Putinom.

Kada su u pitanju izraelski interesi, cionistiki lobiji u Americi i onaj u Rusiji zajedno djeluju. Cionistički lobiji shvativši da izborom Trumpa, Amerika neće biti aktivna na Bliskom istoku kao u prošlosti, sada je isključivo fokusiran na Putina.

Vladimir Putin i Benjamin Netanjahu

Umjesto da Trump uspostavi kurdsku državu u Siriji, ti budi taj koji će je uspostaviti“, šalju poruku Putinu.

Putin će svakako pokušati napraviti nešto ali nakon posljednjih dešavanja, to je jako teško jer ni Asadov režim nije naklonjen terorističkoj skupini.

Ali glavna prepreka tome je Turska koja se odlučno bori protiv uspostavljanja male terorističke državice na svojoj granici. Rusija koja je vidjela američko povlačenje pred turskom odlučnosti neće se tako olako usuditi djelovati protiv turskih interesa na sjeveru Sirije.

Drugi razlozi su to što je ovo velika prilika za Rusiju, Rusija zajedno sa Turskom i Iranom nastoji da uspostavi novi Evro-Azijski blok i tome pridaje veliku važnost.

Dok se američka vojska povlačila, američki imperijalisti vršili su procjene mogućnosti da Rusija i Turska ili Turska i Iran uđu u sukob, upravo s ciljem rušenja sporazuma iz Astane.

Ali Putin i Erdogan su pametni lideri koji neće nasjesti na ovakve zamke, sastanak dvojice lidera u bliskoj budućnosti ubrzat će političko rješenje problema u Siriji.

PKK prijetnja po Tursku je eliminisana jer su se teroristi u Siriji predali režimskim snagama.

Postoje tu i neke druge tačke koje vežu Tursku i Rusiju poput turskog toka, nuklearne energije i nuklearna centrala koju Rusija gradi u Turskoj.

Zbog toga Rusija nema taj luksuz da na Tursko mjesto stavi terorističku organizaciju PKK jer države se rukovode prvenstveno interesima.

Sada pravo pitanje, kako će Turska da se nosi sa režimom i rusima u Kobaniju naprimjer? Ukoliko odustane od vojne intervencije ovdje i sklopi dogovor sa režimom i Rusijom.

Odgovor je masovni povratak izbjeglica iz Turske u ove gradove, samo 300.000 Kurda trenutno boravi u Turskoj koji su izbjegli od rata i terorističkih organizacija sa sjevera Sirije.

Šta mislite kome su naklonjene ove izbjeglice? Onima koji su ih protjerali ili Turskoj koja im je utočište pružila? Stanovnici gradova na sjeveru Sirije poput Idliba i drugih pozivali su čak Tursku da ih pripoji svome teritoriju jer većina stanovništva želi da se spasi režima i Rusije.

Upravo sirijski narod biće najveći turski adut u budućnosti Sirije.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021