Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Da li će atentat na iranskog nuklearnog naučnika pokrenuti veliki rat na Bliskom istoku?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom govora Generalnoj skupštini UN-a, 27. septembra 2012. (Fotografija: Avi Ohayon / GPO / Flash90)

Turska i bivši direktor američke CIA, John Brennan, pozvali su Iran na suzdržanost, kako ne bi upao u zamku uvlačenja u rat protiv Sjedinjenih Država, na čelu sa Trumpom, i Saudijske Arabije

Prije 1947. godine i nakon što je Izrael uspostavljen, Bliski istok je pogođen velikim valom terorizma. Brojne historijske knjige govore kako su Jevreji otkupljivali palestinsku zemlju na teritoriju Palestine, i tako preuzimali palestinsku zemlju, ali to nije tačno.

Ukoliko bi detaljno istražili dešavanja u periodu između 1930 i 1947. godine, u regiji Bliskog istoka se događala teroristička otimačina palestinske zemlje, od onih Palestinaca koji nisu željeli dobrovoljno prodati svoju zemlju. Od tadašnjeg perioda pa sve do danas, terorizam na Bliskom istoku ne jenjava.

Dva su razloga i povoda za ovakvu situaciju

Prvi razlog i povod možete da pretpostavite, najveći energetski bazen upravo leži u ovom dijelu svijeta. Drugi razlog jeste “Obećana zemlja”, koju cionistički lobi, koristeći se utjecajem koji posjeduje u Evropi i SAD-u, nastoji potpuno okupirati.

Plava boja predstavlja buduće granice cionističke države prema “Yinon planu”

Temelj evropske i američke Bliskoistočne politike decenijama unazad svodi se na očuvanje sigurnosti Izraela.

Dolaskom predsjednika Trumpa u Bijelu kuću, Izrael je dobio dodatni motiv da još snažnije krene u okupaciju Obećane zemlje.

Trump dok je još bio predsjednički kandidat, predstavljao se kao budući američki predsjednik koji će ujedno biti najveći “izraelski prijatelj.”

Trump je ispunio svoja obećanja, i američku ambasadu iz Tel Aviva prebacio je u Jerusalem, priznavajući ga kao glavni grad Izraela.
Golansku visoravan, koja pripada Siriji, Trump je priznao kao izraelski teritoriji.

Uz sve ovo, Trump je Izraelu otvorio put ka dominaciji na Bliskom istoku, tim što su države poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata direktno integrisane u podređenu koaliciju sa Izraelom.

Kakva je veza između posjete Benjamina Netanjahua Saudijskoj Arabiji, pokušaja Saudijskog zbližavanja sa Turskom, atentat na iranskog nuklearnog fizičara?

Posljednjih sedam dana, izraelski mediji su prenijeli vijest kako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u tajnosti posjetio Saudijsku Arabiju. Istovremeno, u posljednjih mjesec dana iz Saudijske Arabije krenule su da pristižu tople poruke pomirenja prema Turskoj.

Saudijska Arabija nastoji povući Tursku u neutralnu stranu, ukoliko dođe do napada na Iran, prije inauguracije novog američkog predsjednika Bidena.

U prošlosti se nastojalo izazvati rat između Turske i Irana. Nakon što ovaj plan nije uspio sa propalim pokušajem vojnog udara u Turskoj, Cionisti su se usmjerili na Zaljevske države na čelu sa Saudijskom Arabijom, koje bi za izraelski interes trebale ući u konfrontaciju protiv Irana.

U islamskom svijetu postoje dvije osovine kojima se upravlja i manipuliše izvana: prva je Iran i šitska osovina, druga je Saudijska Arabija i selefijska osovina

Iranskim šitskim militantnim grupama širom Afro-Euroazije je otvoren put za djelovanje, preko kojih se realizuju brojne operacije.

Na drugoj strani su uspostavili Saudijsko-selefijsku osovinu, što je i sam prijestolonasljednik Muhamed bin Salman potvrdio riječima kako su “Zapadni prijatelji tražili od Saudijske Arabije da investira u širenje selefizma za vrijeme Hladnog rata.

Regija Bliskog istoka je do danas dovedena u takvo stanje da u okruženju Izraela, osim Turske i Irana, nije ostala nijedna ozbiljna država.

Izraelski ministar obrazovanja je 2015. godine kazao da ukoliko se žele zaustaviti izraelski ratovi na Bliskom istoku, mora se promijeniti učenje iz njihove svete knjige, jer tamo stoji zapisana njihova Obećana zemlja.

Rekao je da dok Izrael ne osvoji ovu obećanu zemlju, ratovi neće završiti.

Slične likvidacije i atentati kao u Iranu, događali su se posljednjih decenija i u Turskoj, počevši od ubijenih inžinjera turskog Aselsana, pa do pada aviona, u kojem su bili naučnici koji su radili na ozbiljnim istraživanjima radioaktivnog Torijuma, koji se tada planirao koristiti kao pogonsko gorivo.

Cilj posljednjeg atenta je uvlačenja Irana u rat protiv Sjedinjenjih Država i Saudijske Arabije. Ukoliko do eskalacije sukoba dođe, Turska će se susresti sa novim milionskim izbjegličkim talasom iz Irana

Izrael je prethodno ovakvo nešto pokušao za vrijeme sukoba u Nagorno-Karabahu, gdje je posredstvom Azerbejdžana pokušao uvući i Iran u sukobe, međutim bez uspjeha. Turska je slanjem borbenih aviona u Azerbejdžan odvratila Iran da se direktno uključi na strani Armenije.

U drugu ruku, Sjedinjene Države optužuju Iran kako godinama finansira šitske militantne grupe širom Bliskog istoka, Azije i Afrike, što je istina.

Iran svakako snosi veliku krivicu u cijeloj priči.

Danas Izrael, svjestan podjela među muslimanskim državama, koristeći se Trumpom i Zaljevskim državama nastoji izazvati američko-iranski rat, u koji bi neizbježno uvučena bila i Saudijska Arabija i druge države regije.

Prvi korak je bio atentat na glavnog nuklearnog naučnika iranskog nuklearnog programa. Ukoliko Iran krene u odmazdu ovaj put, suočit će se sa snažnom američkom kampanjom bombardovanja, koja će postati katalizator za širu eskalaciju na cijelom Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio kako Izrael posjeduje podatke i informacije, na desetinama hiljada stranica, o iranskom nuklearnom programu. Ovo govori kako Iran ima ozbiljan problem sa unutrašnjom špijunažom i curenjem informacija.

Tome ide u prilog činjenica da Iran nije uspio zaustaviti na desetine atentata na iranske zvaničnike, uključujući naučnike koji su povezani sa nuklearnim programom, koji su se događali širom Irana proteklih decenija.

Izraelu se žuri jer računa kako dolaskom Bidena više neće imati ovakvu priliku, posebno jer je Biden već najavio kako će sklopiti sporazum sa Iranom

Bivši direktor američke CIA iz Obaminog mandata, John Brennan, prije dva dana osudio je atentat i pozvao je Iran da ne odgovara na provokacije, savjetujući da sačeka novu američku administraciju koja će riješiti problem.

Turski interes sprečavanja eskalacije svodi se na potencijalni milionski izbjeglički talas iz Irana, koji Turska želi spriječiti. Stoga je jasno da potencijalnoj Izraelsko-Američkoj operaciji neće pružiti bilo kakav vid podrške.

Izrael nije uspio uvjeriti ni samog Trumpa da pokrene napad nad Iranom, ali preko atentata i sabotaža nastoji potaknuti iransku odmazdu, za koju smatra da će biti glavni okidač za američki rat protiv Irana.

Ukoliko Iran ne upadne u izraelsku zamku u narednih mjesec dana, nije isključeno ni da Izrael samostalno izrežira određene napade u regiji, za koje će biti optuženi Iran ili Hezbollah.

I sama Turska je osudila atentat i pozvala Iran da djeluje razumno i suzdržano, znajući šta će uslijediti ukoliko Iran napravi bilo kakav pogrešan korak ovaj put.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021