Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Da li će Biden 19. maja priznati “Pontski genocid” nad Grcima u regiji Crnog mora?

Susret bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa 06/06/2017. godine (Fotografija: Kyriakos Mitsotakis/Twitter)

Predsjednik Joe Biden je u svojoj izjavi, u kojoj je stradanje Armena označio kao genocid, možda nagovjestio naredni korak priznavanja genocida nad Grcima u regiji Pontusa (Crnog mora)


Atina je prošle godine optužila Ankaru za pokušaj “fabrikovanja historije” nakon što je tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo saopštenje u kojom odbacuje komentare Grčke na godišnjicu tzv. Pontskog genocida, stradanja etničkih Grka od strane Turaka tokom Prvog svjetskog rata i kasnije za vrijeme grčko-turskog rata.

Prema saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova, „neutemeljene i halucinantne izjave grčkog parlamenta i institucija pod izgovorom obilježavanja godišnjice 19. maja 1919. godine nisu u skladu sa historijskim činjenicama ili vrijednostima 21. stoljeća“.

Svake godine 19. maja pontski Grci obilježavaju jednu, kako tvrde, od “najmračnih stranica u helenskoj historiji”, jer će taj datum zauvijek biti povezan s stradanjem njihovih predaka od strane Turaka.

U sukobu je navodno ubijeno 353.000 ljudi, dok su brojni Grci izgubili svoje domove i imovinu u regiji Crnog mora, a zatim su bili prisiljeni emigrirati u druga mjesta kako bi započeli svoj život ispočetka.

Godine 1919. grčka vojska, zajedno s Armenima, pokušala je stvoriti samostalnu grčko-armensku državu u regijama naseljenim armenskom populacijom, u nastojanju da potpuno rasparčaju tadašnje Osmansko carstvo.

U ovim krvavim pokušajima, Grci i Armeni platili su tešku cijenu u nastojanju da, uz podršku zapadnih sila, u potpunosti protjeraju etničku tursku populaciju iz Anadolije prema Centralnoj Aziji.

Zbog vrlo blage reakcije turskih zvaničnika prema Bajdenovom priznavanju genocida nad Armenima, sada pojedini stručnjaci najavljuju priznavanje tzv. Pontskog genocida nad Grcima. Bajden je u izjavi, u kojoj je stradanje Armena označio kao genocid, možda najavio naredni korak priznavanja genocida nad Grcima.

U nedavnoj izjavi koju je Bijela kuća zvanično objavila na svojoj web stranici, Bajden je današnji Istanbul nazvao Konstantinopoljem.

“Uskoro ćemo razgovarati o Pontskom genocidu. Bit će podnesene tužbe za naknadu odštete. Čekajte 19. maj. Ovo nije borba pozicije i opozicije, već proces koji na meti ima Republiku Tursku, ” izjavio je bivši načelnik stožera turske mornarice, penzionisani admiral Cihat Yayci.

Podsjetivši da je Joe Biden osoba koja je tijekom svog 49-godišnjeg senatorskog života preuzela kritične uloge u svakom nacrtu zakona protiv Turske, naglašava Yayci.

Izjavio je da je Biden igrao vodeću ulogu o rezoluciji o takozvanom genocidu nad Armenima, u odlukama o embargu protiv Ankare i u svim koracima usmjerenim protiv turskog prisustva na ostrvu Kipar.

“Biden je neko ko se proglasio počasnim Grkom. Njegov nadimak je Bidenopolos,” navodi admiral Cihat Yayci.

Proteklih dana turski ministar odbrane, Hulusi Akar, bio je u posjeti turskim snagama koje provode protuterorističku operaciju protiv PKK na sjeveru Iraka. Tom prilikom Akar je izjavio kako su pojedine “prijateljske države” dale teroristima PKK rakete zemlja-zrak (MANPADS), koje ugrožavaju helikopterske operacije turske vojske na sjeveru Iraka.

Uz sve ovo, nedavno je grupa američkih senatora najavila inicijativu o nacrtu zakona za promociju ljudskih prava, kojim bi se uvele nove i oštrije sankcije protiv Turske.

Sve ovo nagovještava dolazeći raskol u odnosima između SAD-a i Turske, koji je, prema svemu sudeći, neizbježan.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021