Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Cavusoglu: Ukoliko napravite pogrešne korake, ovaj put neće biti nesreća, već ćemo učiniti ono što je potrebno

Njemački ministar diplomatije Heiko Maas i njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu

Njemačka je pozvala Grčku i Tursku da svoj spor oko energetskih resursa u istočnom Sredozemlju riješe dijalogom, upozorivši na rizik od vojne konfrontacije.

“Trenutna situacija u istočnom Sredozemlju jednaka je igranju vatrom”, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, nakon sastanka s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom u Atini.

“Svaka mala iskra može dovesti do katastrofe,” izjavio je njemački ministar.

Maas je rekao da se vrata za dijalog između Turske i Grčke ne smiju zatvarati, već se dodatno moratu otvoriti.

„Da bismo to postigli, potrebni su nam koraci prema ublažavanju napetosti i pokretanju izravnog dijaloga, umjesto novih provokacija. Želimo to podržati koliko god možemo “, dodao je Maas.

“Turska i Grčka su naši saveznici u NATO-u. Za sporna pitanja koja se odnose na nalazišta plina u istočnom Mediteranu, rješenja se mogu naći samo na temelju međunarodnog prava i iskrenog dijaloga”, rekao je Maas.

“Dalja eskalacija može samo naštetiti svim stranama, ali prije svega, onima koji su trenutno uključeni na licu mjesta,” izjavio je Maas.

Nakon što je njemački ministar diplomatije stigao u Tursku, nakon posjete Atini, nakon sastanka održana je zajednička konferencija za medije, zajedno sa turskim kolegom Mevultom Cavusogluom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije u Turskoj, Cavusoglu je poručio Grčkoj: “Ukoliko napravite pogrešne korake, ovaj put neće biti nesreća, već ćemo učiniti ono što je potrebno.”

Cavusoglu je pozvao Grčku da ne upadaju u “igre” drugih država, već da zajednički dođu do poštenog sporazuma o raspodjeli pomorskog teritorija, poštujući prava i kiparskih Turaka.

Navodeći da bi EU i druge zemlje također trebale upozoriti Grčku, umjesto bezuvjetne podrške koju Grčkoj pružaju.

“Grčka bi trebala razmišljati zdravorazumski i poduzeti pametne korake. Ovo provokativno ponašanje neće koristi nikome,” poručio je turski ministar diplomatije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021