Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turski ministar diplomatije: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji

Turski ministar diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu

Šef turske diplomatije Cavusogu se danas u Ankari sastao s mađarskim kolegom Szijjartom, a nakon sastanka je komentirao aktuelne političke teme

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas kako NATO Rusiju vidi kao prijetnju, ali kako NATO saveznik Francuska ulaže napore za intenziviranje ruskog vojnog prisustva u Libiji, javlja Anadolu Agency.

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, a nakon sastanka je komentirao aktuelne političke teme.

Na upit da komentira izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je nakon nedavnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji, Cavusoglu je kazao kako Turska u Libiji sarađuje isključivo s legitimnom Vladom nacionalnog jedinstva Libije koju su i Ujedinjene nacije priznale kao takvu.

“Cijeli svijet zna i većina evropskih zemalja je priznala da je zahvaljujući našoj saradnji spriječena eskalacija uličnih sukoba u Tripoliju”, kazao je Cavusoglu i dodao kako nestabilnost situacije u Libiji ima posljedice i po Evropu, a da je dolazak migranata samo jedna od tih posljedica.

Cavusoglu je kazao da je Libija u jednom trenutku bila poprište takve krize i da je postala poželjno mjesto za teroriste ISIS-a, Al-Shabaaba, Boko Harama i drugih terorističkih grupa i da je zato bilo važno da se destabilizacija presiječe i da se u toj zemlji pokrene proces stabilizacije.

On je kazao da Francuska u Libiji podržava pučistu Khalifu Haftara čije nelegitimne snage s istoka od aprila prošle godine provode agresiju s ciljem zauzimanja Tripolija.

“Francuska podržava tog pirata. Podržava Haftara protivno rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da Turska vodi transparentnu saradnju s libijskom vladom, Cavusoglu je kazao da Francuska ne vodi takvu politiku, već čak i poriče da podržava i naoružava Haftarove militante.

“Istina je na vidjelu i vidi se u izvještajima. Abu Dhabi daje novac Haftaru, ali daje i Francuska”, kazao je Cavusoglu i dodao da je jasno ko ustvari igra opasne igre u Libiji, a da to svakako nije Turska.

On je kazao da NATO s jedne strane Rusiju vidi kao prijetnju, a da s druge strane njegov saveznik Francuska radi na jačanju vojnog ruskog prisustva u Libiji.

“Iako se čini da smo mi s Rusijom sada na suprotnim stranama, mi radimo na uspostavi primirja, a ne pogoršavamo tamošnju situaciju. Sada razgovaramo kako i na koji način postići dogovor o prekidu vatre. Baš kao što činimo i u Siriji. Nekada je prednost što smo na različitim stranama. Sve radimo konstruktivno, a Macron i vlada koju vodi ili ne uspijeva da to čini, rukovode se kolonijalističkim mentalitetom”, kazao je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije također je kazao da se nazire da je Francuska i ovog puta prisutna u Libiji isključivo zarad vlastitih interesa kao što je bila i u prošlosti i tokom bombardiranja 2011. godine.

“Stvarnu kritiku zaslužuju Francuska, Macron i njihova politika. Neka prvo budu pošteni i transparentni pa onda neka kritikuju Tursku. I sam Macron se mogao uvjeriti da mu to ne donosi poene na domaćoj političkoj sceni u Francuskoj i nadam se na je naučio lekciju”, zaključio je Cavusoglu.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021