Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Brojne domaće turske kompanije uključene su u razvoj domaćih ratnih brodova

Nova fregata klase Istanbul F-515, koja će 2023. godine ući u operativnu službu

Fregata klase Istanbul, prvi je projekat I-klase koja je zasnovana na domaćem projektu MİLGEM. Očekuje se da će se pridružiti inventaru turske mornarice u septembru 2023. godine.

MİLGEM projekat je pokrenut kao plan modernizovanja domaće flote višenamjenskih korveta i fregata, koje će zamijeniti starije ratne brodove turske mornarice.

Nova klasa fregate je prilika da se domaća tehnologija i resursi povežu sa lokalnim kooperantima, kao i malim i srednjim kompanijama koje sudjeluju u projektu.

STM Defense Technologies Engineering and Trade Inc. gradi brodske platforme i izvodi modernizacijske radove u Turskoj i inozemstvu.

Ujedno je glavni izvođač radova na proizvodnji domaće ratne fregate MİLGEM (F-515).

STM je sarađivao sa oko 300 dobavljača sistema i više od 400 proizvođača i dobavljača materijala na projektima na kojima je do sada kompanija radila. STM kompanija je u ovom slučaju odgovorna i za dizajn novog ratnog broda, njegovo naoružanje, elektroniku i glavne pogonske sisteme.

U razvoj nove fregate uključeni su turski ASELSAN i HAVELSAN kao glavni partneri u projektu. Također u projekat je uključeno oko 80 podizvođača koji rade na više od 150 sistema. Otprilike dvije trećine tih kooperanata su domaće, a ostatak su međunarodne kompanije.

Lokalne kompanije također će isporučiti potrebnu opremu za život na brodu, uključujući sisteme grijanja, ventilacije i klimatizacije, sistem za proizvodnju slatke vode, namještaj za prostorije, sistem tople vode itd., uključujući i navigacijsku opremu, kormila, nadstrešnice, hangare, i drugu opremu.

Većina domaćih dobavljača koji rade na projektima, osim glavnih poslovnih partnera STM-a, jesu srednja preduzeća, od kojih su dvije trećine industrijski proizvođači, a ostatak dobavljači usmjereni na tehnologiju.

Frigate klase Istanbul, od kojih se prva očekuje da će biti predstavljena za probne testove sljedećeg januara, biće dostupne i za izvoz u inozemstvo poput korveta klase Ada, u skladu s karakteristikama i relevantnim zahtjevima potencijalnog kupca.

Nakon probnih ispitivanja u bazenu, testovi u lukama su planirani za mjesec maj, 2022 godine. Končani testovi na otvorenom moru planirani su za januar 2023. godine, dok je prva isporuka turskoj mornarici planirana za septembar 2023.godine.

STM, osim na projektu MİLGEM, radi i na projektu testiranja i obuke na brodu TCG UFUK A-591, projektima nove klase domaće podmornice, projektu modernizacije postojećih podmornica turske mornarice kao i na modernizaciji pakistanskih podmornica Agosta 90B.

Integrisani rad s lokalnim kompanijama i koordinacija s kooperantima na brodskim projektima također omogućava lokalnim kompanijama da dodatno razviju stručnost za buduće projekte.

U međuvremenu, projekti s Pakistanom i drugim državama koje koriste turske sisteme stvaraju izvozne mogućnosti za turske kompanije, pošto su prepoznate na međunarodnim platformama.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021